Νέα εκρηκτική ένταση στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί, τις τελευταίες ώρες, η σημερινή ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε ο διορισμός του, αλλά μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μιλούν για «βόμβα Δεμίρη», ισχυριζόμενοι ότι, από μία απάντησή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρακολουθούντο και να παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό θέμα. Η κυβέρνηση απάντησε, το βράδυ της Τετάρτης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση, εργαλειοποίηση του θέματος, «πολακισμούς» και διαρροή του περιεχομένου της απόρρητης συνεδρίασης σε φιλικά μέσα ενημέρωσης.

Φωτιά πήρε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά τις διαρροές από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες ερωτηθείς ο κ. Δεμίρης εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ο νέος διοικητής απάντησε «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 ημέρες. Κανείς δεν εξαιρείται». Κατά πληροφορίες, πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ομολογία Δεμίρη. «Από αυτή την προσχηματική διαδικασία, επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Εμείς, δε θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων». Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι , μετά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη κανένας άλλος πολιτικός δεν μπήκε στο ακουστικό της ΕΥΠ. «Η Κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της κανένα στοιχείο, δεν είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Το είπα πάρα πολύ καθαρά και νομίζω ότι, μένοντας σε αυτό, αντιλαμβάνεται ο καθένας τι εννοώ. Δεν έχουμε υπόψη μας περίπτωση κάποιας νόμιμης επισύνδεσης, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αντίστοιχης με αυτή που συνέβη στον κ. Ανδρουλάκη», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι όμως και ο χρόνος σύγκλισης εκ νέου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιοι μάρτυρες εμπλεκόμενοι με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη θα προσέλθουν. «Σήμερα ακούσαμε με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ. να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει αυτή η συνεδρίαση», είπε από το περιστύλιο της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Kανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις»

Σε μια συνεδρίαση γεμάτη ένταση εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ.

Αυτό, ωστόσο, που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση ήταν μια ατάκα του νέου διοικητή, σύμφωνα με την οποία – κατά πληροφορίες- φέρεται να υπογράμμισε ότι «apriori δεν εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις». Η συγκεκριμένη φράση θεωρήθηκε, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, ως μια έμμεση παραδοχή ότι συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων αλλά και δημοσιογράφων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκείνο το σημείο τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και ο Χάρης Καστανίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν έντονα καλώντας τον κ. Δεμίρη αλλά και τον παριστάμενο Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να διαψεύσουν ότι οι παρακολουθήσεις δεν έχουν σταματήσει. Σε απανωτές ερωτήσεις ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση ενώ ούτε ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να πήρε τον λόγο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί το σύστημα Predator, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΕΤΥΑΚ (η λεγόμενη μικρή ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ) δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά. Την ίδια ώρα, ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης φέρεται διατύπωσε το αίτημα: «θέλουμε να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι 15.000 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου», ενώπιον της Επιτροπής, με στελέχη της πλειοψηφίας -κατά τις πληροφορίες- να σπεύδουν για να εκφράσουν ενστάσεις και διαφωνίες. Μάλιστα, πρότεινε να ελεγχθούν τα τηλέφωνα όλων των βουλευτών. «Εγώ τα δίνω τα τηλεφωνά μου. Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθούνται» φέρεται να είπε.

Μετά το πέρας της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης από ΝΔ για τις υποκλοπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση παίζει καθυστερήσεις με τη θεσμών κ ενώ είπαν πει την Τετάρτη σήμερα ζήτησαν να πάει αργότερα για να καταθέσει η ΝΔ τις προτάσεις της. «Επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζε ο ελληνικός λαός ότι Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και πως η σήψη που έχει επιβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Tα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου» τελειώσανε

Ότι υπήρξε παραδοχή από Γιάννη Οικονόμου και Θεμιστοκλή Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα άλλα πρόσωπα που μπορεί να παρακολουθούνται.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου, «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη.

Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος απάντησε ότι “έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται”.

Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος” τελειώσανε. Τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι».

ΠΑΣΟΚ: Διανύουμε περίοδο θεσμικής εκτροπής

Σε on camera δήλωσή του, ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε τα εξής: «Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.

Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.

Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει ένα νοσηρό αφήγημα – Διαστρέβλωσέ απάντηση Δεμίρη

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπέπεσε σε διπλό ατόπημα. Συγκεκριμένα όπως τονίζουν από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός διαιρέ απαντήσεις σε μία απόρρητη συνεδρίαση ενώ για να υπηρετήσει το αφήγημα του Διαστρέβλωσέ απάντηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ. Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναφέρουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Σχόλιο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νέας Δημοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση.

Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.

Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επι του θέματος σαφή θέση.

Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».

Ενόχληση Τασούλα: Η Θεσμών και Διαφάνειας «μετατράπηκε» σε σουρωτήρι

Την οργή του Κωνσταντίνου Τασούλα συνάντησαν οι διαρροές από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

«Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας:

Αναλυτικά η δήλωση Πρόεδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα:

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και των απαράδεκτων διαρροών που συνέβαιναν ακόμα και κατά τη διάρκειά της:

«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.

Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.

Το δημοσίευμα Politico

Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε με αφορμή ένα δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο, η απάντηση της Αθήνας στην Κομισιόν για το θέμα των παρακολουθήσεων στις 2 Αυγούστου, ήταν «Λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να “υιοθετείτε” βιαστικά συγκεκριμένα δημοσιεύματα που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

To άρθρο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σε δήλωσή του έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της προσπάθειας συγκάλυψης», με τον Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, «προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «επιβεβαίωση μέχρι κεραίας» του ρεπορτάζ, ενώ χαρακτήρισε την απάντηση Οικονόμου «μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού».
Ηλιόπουλος: Μόνος στόχος του Μητσοτάκη ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου

«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε on camera δήλωσή του.

«Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων»», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ολόκληρη η δήλωση

«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Όταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας» και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων.

Τότε που υποτίθεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ήξερε τίποτα.
Η συνέχεια είναι γνωστή.

Τρεις μέρες μετά αναγκάστηκαν να παραιτηθούν οι Δημητριάδης και Κοντολέων, μπας και γλιτώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πιάστηκε “με τους κοριούς στην πλάτη”.

Κάθε μέρα που περνάει οι κινήσεις Μητσοτάκη θα αποκαλύπτουν ακόμα πιο βαθιά την ενοχή του.
Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζεται

Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με το δημοσίευμα του Politico δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ευτελίζεται καθώς «προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας ανακριβή, παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα».

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα «ανακριβέστατο δημοσίευμα» στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και συνεχίζει: «Τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία τεκμηριώνονται από συνημμένο έγγραφο (σ.σ. ακολουθεί παρακάτω) και επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι τα εξής: το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε, στις 29 Ιουλίου, έστειλε επιστολή προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και άλλους ομολόγους του – ανάμεσα στους οποίους και ο Ισπανός συνάδελφος του- ζητώντας ενημέρωση για τη νομοθεσία που αφορά στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για λόγους εθνικής ασφάλειας, ύστερα από αναφορές για χρήση του Predator εντός ΕΕ. Στην απάντησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας και την έρευνα για το Predator, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Έλληνας Αντιπρόσωπος υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών Υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία ανταλλαγής επιστολών».

«Και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή, με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων της εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Στην επιστολή του διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Άλλωστε τότε δεν είχε ανακοινωθεί η επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό. Σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι ένα από τα αυστηρότερα και προσεκτικότερα στην ΕΕ. Και κατέληγε ζητώντας να μην στηρίζονται τα αρμόδια κοινοτικά όργανα σε δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία δεν διακρίνονται για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα τους.

Όπως γίνεται ολοφάνερο, τα πραγματικά γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με όσα αποσπασματικά επικαλείται προκειμένου να υποστηρίξει το αφήγημα της η συντάκτρια στο δημοσίευμα, ούτε με τις αερολογίες και τα ασύστολα ψεύδη του Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι πια πιεστικό: με δεδομένα τα αμάχητα στοιχεία, θα έχουν, η συντάκτρια και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ευθιξία να ανακαλέσουν και να αποκαταστήσουν την αλήθεια;», αναφέρει ακόμα ο κ. Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού η απάντηση Οικονόμου

«Μνημείο πολιτικού επαρχιωτισμού και καθεστωτισμού», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου «που στοχοποιεί δημοσιογράφους διεθνών Μέσων και ταυτίζει τα Μέσα αυτά με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρει στην δική του ανακοίνωση.

Ακολούθως υποστηρίζει: «Θα ήταν μόνο για γέλια αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά κι αν δεν βιώναμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από μια κυβέρνηση που επί τρία χρόνια επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς χειραγώγησης και φίμωσης της ενημέρωσης. Το οξύμωρο βέβαια για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Μέσο και δημοσιογράφο, δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή που επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Κουκάκη και την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου απάντησε, αρνούμενη ότι έχει το Predator, ανατρέχοντας για πολλοστή φορά σε κάποιους άγνωστους «εθνικούς λόγους» για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Επιβεβαιώνει ότι – ενώ είχαν υπάρξει καταγγελίες Κουκάκη και Ανδρουλάκη – η Κυβέρνηση ζητούσε από την Επιτροπή… να μην ενστερνίζεται «βιαστικά και γραπτώς… συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι – λίγα 24ωρα πριν παραδεχτεί ότι παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη – η Κυβέρνηση αμφισβητούσε την αρμοδιότητα της ΕΕ για το θέμα του Predator και των υποκλοπών και καλούσε την αρμόδια Γενική Διευθύντρια να απευθύνεται στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο κατ- ιδίαν για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα ανακύπτει». Κλείνοντας αναφέρει: «Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου μετά από αυτό το αίσχος είναι να παραιτηθεί. Θα γλιτώσει και τον περαιτέρω προσωπικό διασυρμό για τα ψέματα που θα συνεχίζει να λέει για τις παρακολουθήσεις».

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Politico

Με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων να είναι συνεχείς και τη Βουλή να προετοιμάζεται για μία μεγάλη πορεία συζητήσεων, το Politico «ταράζει» περισσότερο την κατάσταση.

Η ιστοσελίδα, σε δημοσίευμά της, αναφέρεται σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ προς την επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν, με την οποία φέρεται να ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με το Predatorgate -όπως ονομάζει την υπόθεση το Politico.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται, σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο: «Λαμβάνοντας υπόψη πως η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να “υιοθετείτε” βιαστικά συγκεκριμένα δημοσιεύματα που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Το Politico σχολιάζει επίσης ότι αν και η Αθήνα επιμένει πως «οι ελληνικές Αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν σε πνεύμα συνεργασίας και με τη διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου», το μήνυμα είναι σαφές: «Μην ασχολείστε».

Τέλος, σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται: «Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες».

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου αλλά και ο διευθυντής του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι.

Η ανακοίνωση του Politico

«Το Politico υποστηρίζει την ακρίβεια και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη.

Politico επιστολή

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με τον διορισμό Δεμίρη και το δημοσίευμα του Politico

ΕΑΞΤ: «Αναμένουμε αναγνώριση σφάλματος και απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου»

Για «επίθεση» του Γιάννη Οικονόμου, κατά μέλους της κάνει λόγο η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ), μετά τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν να μην ασχοληθεί με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας», είναι «ανακριβέστατο». Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι η Νεκταρία Σταμούλη, που υπογράφει το άρθρο, είναι «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΕΑΞΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου» και καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να «αναγνωρίσει το σφάλμα» και να αποσύρει κάθε στοχοποιητικό στοιχείο.

Η ανακοίνωση της ΕΑΞΤ

Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι «ανακριβέστατο» μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ.

Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στη στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

Η Νεκταρία Σταμούλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία. Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας.

Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής.

Κορύφωση της πολιτικής κόντρας που έχει ξεσπάσει για τις παρακολουθήσεις αναμένεται την Παρασκευή, με την μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να δίνεται στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η Σταμούλη είναι μια ιδιαίτερα αξιόλογη συνεργάτης του Politico. Ξεκίνησε να εργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ με την Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ελλάδας.

Σε απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Έλληνα Αντιπροσώπου στην ΕΕ Ιωάννη Βράιλα και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι παραπομπές της Σταμούλη στην έκδοση του Brussels Playbook της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβείς».