Ταχύτατη υπήρξε η αντίδραση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων σε Μορφοβούνι και Μοσχάτο.
Μέσα σε 18 ημέρες (!) από την έναρξη του προβλήματος, γεωλόγοι μετά από πρόσκληση του Δημάρχου εκτίμησαν το φαινόμενο και πρότειναν τεχνικές λύσεις. Άμεσα έγιναν οι μελέτες, ενώ σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβου για την κατασκευή των έργων και προχθές στάλθηκε ο φάκελος του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Η δημοτική αρχή, πέραν των αρχικών ζημιών, έχει να αντιμετωπίσει και τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν στις ορεινές περιοχές την εκτέλεση έργων και εργασιών. Στόχος του δημάρχου είναι τα έργα να ολοκληρωθούν πριν τον χειμώνα, ακριβώς για να μην επιβαρυνθεί η περιοχή και να περιοριστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Το έργο «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΙΑΣΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΤΟΥ», ανατίθεται από την Οικονομική Επιτροπή με την διαδικασία του Ν.4412/2016, άρθρο 32, παρ. γ. Ο Δήμος απέστειλε πρόσκληση σε οκτώ εταιρίες από την Θεσσαλία, οι προσφορές των οποίων αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με το πρακτικό, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε με μέση έκπτωση 10,23 % και δαπάνη προσφοράς 375.778,39 € (χωρίς Φ.Π.Α.).
Το έργο αφορά κατασκευή τεχνικών έργων στο Μορφοβούνι και το Μοσχάτο, όπως διευθέτηση ομβρίων υδάτων, αγωγούς και φρεάτια, ορθογωνικούς τάφρους, φράκτες ανάσχεσης φερτών υλικών, τοιχία αντιστήριξης, αποκαταταστάσεις βατότητας τοπικών οδών, κ.α.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος αναφέρει: «Τον δήμο μας πλήττουν κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία έχουν ήδη καταστρέψει ολοκληρωτικά, περισσότερα από 25 κατοικίες στο Μορφοβούνι και μία επιχείρηση εστίασης στο Μοσχάτο.
Άλλα περίπου 45 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στους πληγέντες, δηλώνω ότι στη δοκιμασία αυτή δεν είναι μόνοι. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης και με στοχευμένες κινήσεις εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και μελέτες για την κατασκευή έργων, τα οποία θα ανακόψουν την εξέλιξη του φαινομένου. Στόχος μας η σταθεροποίηση του εδάφους και η ασφάλεια των οικισμών. Αντιδράσαμε έγκαιρα, με ταχύτητες πρωτόγνωρες».