Η στήριξη της Ελλάδας στη σεισμόπληκτη Τουρκία συνεχίζεται αδιάλειπτα και ενισχύεται όσο περνούν οι μέρες.

Ήδη αργά το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα θα στείλει πέντε αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, την ώρα που οι αριθμοί των απωλειών από τον φονικό σεισμό διαρκώς αυξάνονται.

Νωρίς το πρωί προσγειώθηκε στα Άδανα η πρώτη από τις πέντε πτήσεις με την ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρέσβη Μεχμέτ Γκιουλούογλου, και τοπικοί αξιωματούχοι, ενώ στο αεροδρόμιο έσπευσαν για να καλύψουν την άφιξη τηλεοπτικοί σταθμοί.

Εικόνες από την άφιξη Στυλιανίδη στην Τουρκία – «Μπαράζ» ευχαριστιών στο Twitter από Τούρκους

Εικόνες από την άφιξη της ελληνικής αποστολής ανάρτησε στο Twitter η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα. Τις αναρτήσεις κατέκλυσαν με σχόλια ευγνωμοσύνης Τούρκοι πολίτες.

Δείτε τις εικόνες:

Λίγη ώρα νωρίτερα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα ανέβασε εικόνες και από τη δεύτερη αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ στην Τουρκία:

Tα σχόλια στο Twitter

Άλλα μηνύματα είναι γραμμένα στα ελληνικά, άλλα στα τουρκικά. Γράφουν μεταξύ άλλων: «Σας ευχαριστούμε για όλα», «Ευχαριστούμε, ο θεός να σας έχει καλά», «Καλώς ήρθατε», «Ευχαριστώ τα αδέρφια μας ελληνικής καταγωγής, είστε αδέρφια μας όσο ζούμε», «Θα μείνετε στα μάτια μου για πάντα ως φίλοι», «Ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι δύο αδελφικοί λαοί που μοιάζουν από κάθε άποψη. Ευχαριστούμε τη γειτονική και αδελφή μας χώρα Ελλάδα που μοιράστηκε τον πόνο μας ειλικρινά».

Τι στέλνει η Ελλάδα στην Τουρκία με τα 5 αεροσκάφη

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες ότι, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία συνοδεύουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Για τη μεταφορά όλου του υλικού και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις προς την Τουρκία με αεροσκάφη της Aegean.

Η αποστολή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές, με τη συνδρομή του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών θα καλυφθεί κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής θα αποτελέσει χορηγία της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας, διαθέτοντας δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνδράμουν από την πρώτη στιγμή τις επιχειρήσεις στην περιοχή που υπέστη βιβλική καταστροφή από τον φοβερό σεισμό. Η ελληνική αποστολή έχει ανασύρει μέχρι στιγμής πέντε ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Πηγή: iefimerida.gr