Με επίκεντρο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στην ανάπτυξη των λιβαδιών και την κτηνοτροφία, άνοιξε σήμερα τις πύλες του στην Καρδίτσα το 12ο Πανελλήνιο Λιβαδοπονικό Συνέδριο.
Η Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φιλοξενεί έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου κορυφαίους επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες του κλάδου, με στόχο την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των βοσκήσιμων γαιών.
Η ανάγκη για άμεση δράση και προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες αναδεικνύεται ως κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην αξιοποίηση των πιο πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων και εργαλείων, προκειμένου να διαμορφωθούν αποτελεσματικές προτάσεις για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των λιβαδιών, καθώς και για την υποστήριξη της βιώσιμης κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αργιθέας.
Συγκεκριμένα, ο Ομότιμος Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ, Αναστάσιος Νάστης, μίλησε στο «Νέο Αγώνα» για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα λιβαδικά οικοσυστήματα. Το αντικείμενο της ομιλίας του, σε συνεργασία με τον Ηλία Καρμίρη, κύριο ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, ήταν τα «Λιβαδικά οικοσυστήματα και κλιματική μεταβολή: Επιπτώσεις και μέτρα περιορισμού».
Κατά τη δήλωσή του ο κ. Νάστης σημείωσε αρχικά ότι τα λιβαδικά οικοσυστήματα καταλαμβάνουν το 40% της Ελλάδας. «Σημαίνει ότι η επίπτωση θα είναι πολύ μεγάλη όχι μόνο στα λιβάδια αλλά και σε όλη την οικονομία. Ο κύριος παράγοντας δεν είναι μόνο η βοσκήσιμη ύλη, αλλά κυρίως η παραγωγή του νερού. Το περισσότερο νερό πέφτει στα λιβάδια. Όσο νερό πέφτει στα δάση, ένα μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιομάζας. Για ένα κιλό ξύλο χρειαζόμαστε 1.000 κιλά νερό. Επομένως, η παραγωγή του νερού είναι κυρίως από τα λιβάδια και όχι τόσο από τα δάση», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Νάστης έκανε αναφορά στη σημασία του νερού που είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. «Σε όλους τους τομείς απαραίτητο. Παράλληλα, αν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (το νερό που φτάνει από την ατμόσφαιρα στο έδαφος) στην ορεινή ζώνη, δεν θα έχουμε λειψυδρία και οι πλημμύρες θα περιοριστούν. Ελπίζω οι κυβερνώντες να ακούσουν το μήνυμα ώστε να ξυπνήσει ο ”κοιμώμενος γίγαντας” που είναι τα λιβάδια. Σήμερα παράγουν 120.000 κυβικά και χιλιάδες χιλιόγραμμα κρέατος ενώ έχουν τη δυνατότητα να παράξουν 500.000. Να υπερκαλύψουν τις ανάγκες που χρειάζεται η Ελλάδα. Θα πρέπει όμως, να ληφθούν πιο σωστά και ειδικά μέτρα. Δεν υπάρχει Εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των λιβαδιών και της κτηνοτροφίας. Όσον αφορά τα διαχειριστικά σχέδια που γίνονται εδώ και 10 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις δεν τα πραγματοποιούν για λόγους που οι ίδιες γνωρίζουν. Θα πρέπει να γίνουν τα σχέδια, διότι 500.000 κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει την επιδότησή τους, διότι δεν είναι σωστή η ανακατανομή των λιβαδιών τους.
Με τη σειρά της, μίλησε στο «Νέο Αγώνα» και η Ζωή Φτίκα, Επιθεωρήτρια Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, σημείωσε ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι συναφή με τα λιβαδικά. Όπως είπε, όποια έργα κάνει η δασική υπηρεσία όπως ορεινά, υδρονομικά, αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, συμβάλλουν στις λιβαδικές εκτάσεις και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα. Η ομιλία της κ. Φτίκα ήταν με κεντρικό τίτλο η «Δασική Υπηρεσία και ο ρόλος της στην προστασία του περιβάλλοντος. Δασοτεχνικά έργα σε Θεσσαλία για αποτελεσματική διαχείριση των λιβαδικών πόρων.