Στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της γέφυρας «Μπέλευ» στη θέση «Ρογκάκια»

*Νέες παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των ζώων

Την αδυναμία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να παρέμβει στην παρούσα φάση αποφασιστικά για τη γέφυρα στη θέση Ρογκάκια μεταξύ Καροπλεσίου – Νεράιδας λόγω των πολλών καταστροφών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στα αναχώματα, καθώς επίσης και των περιορισμένων εθνικών πόρων που διατίθενται, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των δυνατοτήτων της είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος για την περιοχή.

Το θέμα τέθηκε ύστερα από επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη δυνατότητα τοποθέτησης γέφυρας «Μπέλευ». Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά την απάντησή του σημείωσε ότι τα βάθρα του ποταμού Μέγδοβα στην θέση «Ρογκάκια» κατασκευάστηκαν το 2010 από τον τότε Δήμαρχο Ιτάμου για να τοποθετηθεί η γέφυρα που μεταφέρθηκε από τον Άσπρο Ποταμό. Επειδή όμως κατά τη μεταφορά της γέφυρας καταστράφηκαν ορισμένα μεταλλικά στοιχεία της, δεν προχώρησε η εγκατάστασή της. Έκτοτε από τη Δημοτική αρχή δεν τελεσφόρησε κάποια άλλη κίνηση για την κατασκευή της, ενώ και το ΓΕΣ σε σχετικό αίτημα απάντησε αρνητικά. Ο Κ. Τέλιος διαβεβαίωσε ότι η «Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των δυνατοτήτων της είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος για την περιοχή, όμως λόγω των πολλών καταστροφών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και στα αναχώματα, καθώς επίσης και λόγω των περιορισμένων εθνικών πόρων που διατίθενται, αδυνατεί να παρέμβει σήμερα αποφασιστικά για επίλυση του αιτήματος των κατοίκων της περιοχής.

Προτίθεται να διερευνήσει σε βάθος τη δυνατότητα που έχει το Δασαρχείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να κατασκευάσει την γέφυρα αλλά και να βελτιώσει το αγροτικό –δασικό οδικό δίκτυο στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα συνεργασθεί και με το Δήμο Καρδίτσας, στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή, προκειμένου να εξευρεθεί μια απλή βιώσιμη λύση, ώστε να μπορούν να μετακινούνται αυτοκίνητα και πεζοί».

Κλείνοντας πρόσθεσε πως είναι καλό να γίνονται όλα τα έργα προς όφελος όλων των κατοίκων, την στιγμή όμως που άλλα πιο σημαντικά προβλήματα προέκυψαν μετά τις πλημμύρες, είναι προφανές ότι όλα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν. Τόνισε, εξάλλου, ότι στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, περιόδου 2026- 2030 οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες συμβολής στην επίλυση του αιτήματος των κατοίκων, αν και η αρμοδιότητα δεν είναι της Περιφέρειας.