Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας

Την καθολική στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας έχουν αγρότες που βρίσκονται για 9η ημέρα στο μπλόκο του κυκλικού κόμβου του Ε-65.

Το σώμα στη σημερινή συνεδρίαση εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο αγροτικό κόσμο, εγκρίνοντας ομόφωνα το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε αντιπροσωπεία του μπλόκου η οποία παρέστη στη συνεδρίαση.

Αρχικά εκ μέρους της αντιπροσωπείας του μπλόκου, το λόγο πήρε ο Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ. Γιάννης Τσιούτρας. «Όπως γνωρίζετε εδώ και μέρες γίνεται ένας αγώνας επιβίωσης από τους βιοπαλαιστές αγρότες τους Ν. Καρδίτσας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχουν οξυμμένα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα που μας αναγκάζουν αν βγούμε στο δρόμο του αγώνα» είπε και σημείωσε ότι οι αγρότες διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής, τιμές στα προϊόντα και κυρίως στο βαμβάκι (αναπλήρωση του εισοδήματος στο 1 ευρώ), έργα υποδομών και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης στάθηκε και στη νέα ΚΑΠ η οποία προβλέπει μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων για το Ν. Καρδίτσας, εξέλιξη η οποία θα είναι δυσβάστακτη για την οικονομία και την κοινωνία της Καρδίτσας.

Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας να σταθεί αλληλέγγυο και συμπαραστάτης εγκρίνοντας το ψήφισμα, αλλά και ασκώντας πίεση για την υλοποίηση των αιτημάτων. Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι ενώ γνώριζε τα προβλήματα και τα αιτήματα , αντί να απαντήσει έστειλε ΜΑΤ και αστυνομία παρεμποδίζοντας τα τρακτέρ να ανέβουν στον Ε-65. Με τη στάση της, συνέχισε, δημιουργεί πρόβλημα μετακινήσεων στους Καρδιτσιώτες. «Όποιος άλλωστε έρθει στο μπλόκο θα δει ότι τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στην άκρη και οποιοδήποτε όχημα μπορεί να περάσει κανονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας χαρακτήρισε τον αγροτικό τομέα «ραχοκοκκαλιά» της τοπικής οικονομίας που με κάθε μέσο θα πρέπει να στηριχθεί. Έκανε λόγο για δίκαια αιτήματα και τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει διαχρονικά να στηρίζει τον αγώνα του αγροτικού κόσμου.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς ανέφερε ότι όταν οι αγρότες κατεβαίνουν στο δρόμο, τότε όλοι αρχίζουν τα ευχολόγια. «Στην πράξη όμως στα πόστα των αποφάσεων αλλιώς χειρίζονται τα θέματα με όλες τις κυβερνήσεις. Αν διαχρονικά όλοι όσοι στηρίζουν στα λόγια τους αγρότες το έκαναν στην πράξη, τότε δεν έφθαναν σε αυτό το σημείο» είπε και κάλεσε το σώμα να εγκρίνει ομόφωνα το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε ο εκπρόσωπος του μπλόκου .
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξυλομένος χαρακτήρισε κι αυτός δίκαια τα αιτήματα των αγροτών και αναφέρθηκε στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στον πρωτογενή τομέα. Μίλησε για δεδομένη αλληλεγγύη και συμφώνησε με τον κ. Κρανιά λέγοντας ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς στα ευχολόγια.
Επίσης τοποθετήθηκε και η κ. Ρούλα Μπακαλάκου, η οποία επισήμανε πως πρέπει κάποια στιγμή να μπει στο τραπέζι της συζήτησης ένα σχέδιο για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και τη χώρα ώστε να γίνουμε αυτάρκεις. Ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστοτέλης Σπάνιας παρομοίασε την πρωτογενή παραγωγή «ξεσκέπαστη επιχείρηση» με πολλούς κινδύνους, ενώ στάθηκε στη σημασία διατήρησης της βαμβακοπαραγωγής στο Νομό.
Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος, χαρακτήρισε τον αγροκτηνοτροφικό τομέα ως τον σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή. Στάθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος και επισήμανε ότι το μέλλον των αγροτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της περιοχής. Συμφώνησε με όλα τα αιτήματα, παρά το γεγονός όπως είπε ότι σε ορισμένα έχει ενδοιασμούς και διαφορετικές απόψεις (πχ σε ότι αφορά την αστυνομοκρατία). Όμως, επειδή είπε θέλει να βγει ένα μήνυμα ομόφωνης στήριξης, συνυπογράφει όλα τα αιτήματα.
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προς τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το προωθούμενο κλειστό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Ωστόσο συνέχισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.