Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Μητσοτάκης - Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της ακρίβειας

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος

Την πόρτα του υπουργείου Ανάπτυξης πέρασε λίγο μετά τις δέκα το πρωί, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκεί τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Το ζήτημα αντιμετώπισης της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

mitsotakis-yp-anaptyksis-3
mitsotakis-yp-anaptyksis-2

Η μάχη της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσανατολισμένος και στις παρεμβάσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας, αλλά και ευρύτερα στις αναπτυξιακές τομές που έχουν αντανάκλαση στο διαθέσιμο εισόδημα, όπως οι άμεσες επενδύσεις. Τα χθεσινά μαντάτα από τον πληθωρισμό ήταν, βεβαίως, ευνοϊκά, καθώς τον Μάιο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 2,4%, ενώ στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,6%. Από την άλλη, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, καθώς οι τιμές ειδικά στα σούπερ μάρκετ έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Η πολιτική εντολή που έχει λάβει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είναι να συγκρουστεί με τις παθογένειες της αγοράς και με στρεβλές πρακτικές και αυτό θα είναι το πνεύμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα δώσει το στίγμα των πολιτικών προτεραιοτήτων σε αυτό το πεδίο και μένει να φανεί αν υπάρχει περιθώριο και για νέες παρεμβάσεις, εκτός από την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων και τη σύγκρουση με τις στρεβλές πρακτικές των πολυεθνικών εταιριών. Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει μέτρα που «ζορίζουν» τα σούπερ μάρκετ, όπως την υποχρέωση εφαρμογής μειωμένων τιμών για να μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες. Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, αναμένεται να έχει μια σειρά επαφών με παράγοντες της αγοράς και με θεσμικούς εκπροσώπους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει ανοχή στην υπερβολική κερδοφορία.

mitsotakis-yp-anaptyksis-4
mitsotakis-yp-anaptyksis-mak

protothema.gr