Στην ετήσια εκδήλωση για την επέτειο της μάχης του Ραβινέ στο Χαμηλό Κιλκίς παρεβρέθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Παλαμά Νίκος Ράπτης συνοδευόμενος από πολυμελή ομάδα συνεργατών , καλεσμένοι του οικοδεσπότη Δήμαρχου Παιονίου Κωνσταντίνου Σιωνιδη.

Η παρουσία της αποστολής από τον Παλαμά, για πρώτη φορά , έγινε δεκτή με ενθουσιασμό απο τους κατοίκους της περιοχής καθώς και από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που συμμετείχε στις εκδηλώσεις . Σύμφωνα με τους ιστορικούς η μάχη του Ραβινέ συνετέλεσε στην έκβαση του Βαλκανικού πολέμου και καθόρισε την τύχη της Μακεδονίας.

Πρωταγωνιστής αυτής της λυσσαλέας μάχης υπήρξε ο Παλαμιώτης λοχαγός Γρηγόριος Γουλιανός που παρότι δέχτηκε από τους ανώτερους του εντολή να εγκαταλείψει το Ύψωμα όχι μόνο αρνήθηκε να το πράξει αλλά εμψύχωνε συνεχώς τους λιγοστούς στρατιώτες του παρομοιάζοντας το ιερό τους καθήκον με αυτό του Λεωνίδα και των Θερμοπυλών.

Η μάχη του Ραβινέ θεωρείται από πλευράς ωμότητας η πιο βίαιη και σκληρή μάχη του 20ου αιώνα παγκοσμίως. Η αυταπάρνηση και η διατήρηση του Υψωματος Ραβινέ από τον Λοχαγό Γουλιανό από τον Παλαμά είχε ως αποτέλεσμα την τελική επικράτηση των Ελληνικών Δυνάμεων και έκρινε την έκβαση του πολέμου .

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τον πολυτραυματία Γουλιανό και συγκινημένος , σφίγγοντάς του το χέρι του είπε ότι “από τα μάτια σας Λοχαγέ μου αντλώ τη δύναμη για να διαπραγματευτώ τα δίκαια της Πατρίδας μας”.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαμά Κος Νίκος Ράπτης και οι συνεργάτες του ως ένδειξη χρέους και ιερού καθήκοντος απέναντι σε αυτόν τον Αθάνατο Παλαμιώτη Ήρωα συμμετείχαν στην συγκινητική εκδήλωση μνήμης και τιμής καταθέτοντας στεφάνι στο χώρο του μνημείου σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνιας .