Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι: Στο τραπέζι οι ελληνογαλλικές σχέσεις, Αν. Μεσόγειος και Συρία

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γαλλία, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024. Ο Πρωθυπουργός παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία και επισκέφθηκε τα ναυπηγεία της Λοριάν. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Συνάντηση στο Παρίσι θα έχουν το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Συνόδου αύριο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Πιο αναλυτικά, σε λίγες ώρες από τώρα σηκώνει επίσημα αυλαία η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος αποτελεί αφορμή για μία ακόμη συνάντηση κορυφής των κυρίων Μητσοτάκη και Μακρόν, αφού είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 (ώρα Γαλλίας) στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τους δύο ηγέτες να έχουν μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουν το επίπεδο των ελληνο-γαλλικών σχέσεων, καθώς και ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό το βάθος των σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι, μια σχέση η οποία εδράζεται και στην εταιρική στρατηγική σχέση που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπλέον, σημειώνεται πως είναι πιθανό ο κύριος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής θέσης, να θέσει στον κύριο Μακρόν το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων αέρος αέρος METEOR στην Άγκυρα.

Τέλος, αναφορικά με τη Σύνοδο για την Τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία για τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να έχουν μια πρώτη γνωριμία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Στη σύνοδο προεδρεύει η Ινδία και θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός της Ναρέντρα Μόντι, ενώ αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να αναδείξει τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στελέχη μάλιστα επισημαίνουν πως «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στο διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη».

Κλείνοντας, υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του την έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη. Την παρέδωσε η ειδική επιτροπή υπό τον κύριο Δασκαλάκη πριν από δύο μήνες, με τη χώρα μας να πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της τεχνητής νοημοσύνης και να καταστεί πρωταγωνίστρια στον συγκεκριμένο τομέα.

Πηγή: ertnews