«Λένε ότι υποχρέωση των γονιών είναι να παραδίδουν τη γη στα παιδιά τους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση. Βλέποντας να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά που εκτοπίζουν την παραγωγή, νιώθω πικρία, γιατί σκλαβώνουμε τις επόμενες γενιές».
Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, Κώστας Μπρέλλας, με αφορμή την κατάληψη της γης από ξένες εταιρείες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μικρών ή μεγάλων.
«Τα φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», καταγγέλλει ο κ. Μπρέλλας. «Στο χωριό μου, τον Άγιο Κωνσταντίνο, από τα 13.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης τα 2.500 στρέμματα έχουν καταληφθεί από φωτοβολταϊκά», σημειώνει. Και αποκαλύπτει: «Προ ημερών γύριζαν στην περιοχή ένα μεγάλο τζιπ, με δύο επενδυτές που δήλωσαν ασιατικής καταγωγής».
Όπως εξηγεί, ανάλογη είναι η κατάσταση και στα γειτονικά χωριά, Σκοτούσσα και Θετίδιο. «Στις Νέες Καρυές προ ολίγων ημερών έμαθα ότι 90 στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα, καθώς επίκειται σχετική επένδυση. Στην περιοχή του Κιλελέρ, σε αυτό το μαρτυρικό χωριό όπου κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε να παράγουμε, έχουν βγει εκτός παραγωγικής διαδικασίας εκατοντάδες στρέμματα, λόγω των φωτοβολταϊκών», προσθέτει.
Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις
Ο κ. Μπρέλλας αναλύει στη συνέχεια τις οικονομικές επιπτώσεις της επέλασης των φωτοβολταϊκών: «Δυστυχώς μία περιοχή που φημίζονταν ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, με πολύ καλά και ποιοτικά σιτάρια, τα οποία εξάγονταν, δείχνει να μαραζώνει. Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκονται αρκετοί παραγωγοί, νοικιάζουν τα χωράφια τους έναντι 180 ευρώ το στρέμμα, για 25 συν 10 χρόνια δικαίωμα ανανέωσης.
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα χωράφια, όταν λήξει η σχετική σύμβαση, δεν θα είναι καλλιεργήσιμα. Τη στιγμή που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διατροφική κρίση, εμείς επενδύουμε άναρχα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό στην υποτιθέμενη χρήση ΑΠΕ.
Και να υπήρχε κάποιο οικονομικό όφελος για μας… Αποκλειστικά τα κέρδη για τις ξένες εταιρείες. Αν δεν υπάρξει σύντομα μία οργανωμένη αντίδραση, τα πράγματα θα είναι μη αναστρέψιμα» καταγγέλλει ο φαρσαλινός συνεταιριστής.
«Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία είναι μεγάλες. Από τα χωράφια μας ζούνε 15 και πλέον επαγγέλματα. Από τα φωτοβολταϊκά πάρκα κερδίζουν μόνο οι εταιρείες και τα χρήματα βγαίνουν στο εξωτερικό. Όμηρος σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται και ο Συνεταιρισμός, του οποίου ηγούμαι.
Από τα 3.500 στρέμματα διαχειριζόμαστε πλέον τα 2.600 και η ένταξη μας στο Μέτρο 9, με ορίζοντα πενταετίας, καθίσταται αβέβαιη, καθώς έχει μειωθεί ο τζίρος. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, αρκεί αυτή να γίνει με σχέδιο και συντεταγμένα. Όπου υπάρχουν εκτάσεις μη καλλιεργήσιμες, ας εγκατασταθούν», συμπληρώνει.
ypaithros.gr