Σε εκμετάλλευση των αγροτών χωρίς τέλος οδηγούν οι πιέσεις των συμφερόντων και οι παλινωδίες της διοίκησης στα θέματα του ΟΣΔΕ, με τους επιτήδειους να αναζητούν ευκαιρία για «παλινόρθωση» μέσα στο κλίμα «περιορισμένης ευθύνης» που χαρακτηρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και την προσωρινή ηγεσία στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή την ώρα (Τρίτη 6 Ιουνίου) έχει ξεκινήσει εκτάκτως, διευρυμένη σύσκεψη ΟΠΕΚΕΠΕ και Διαχειριστικών Αρχών, προκειμένου να λυθούν κατ’ αρχή τα θέματα που συνδέονται με τη θεσμική αντιμετώπιση και διαχείριση των θεμάτων της νέας ΚΑΠ. Ακολούθως την Τετάρτη στις 11 το πρωί, προβλέπεται νέα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμένων υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ζητούμενο, να επανεξετασθεί η γραμμή πλεύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και να βρεθούν τρόποι επιτάχυνσης των διαδικασιών που θα καταστήσουν δυνατή τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ, χωρίς να ανατραπεί εκ βάθρων το πρόγραμμα καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Την ίδια στιγμή βέβαια και όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο αυξάνονται οι πιέσεις των «τεχνοκρατών» παντός είδους που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη υποχρέωση των αγροτών, χτίζοντας εταιρείες στις πλάτες τους.

Είναι σαφές ότι τα ποικιλώνυμα δίκτυα που έχουν στηθεί πέριξ του αγροτικού χώρου, είτε με τη μορφή σχημάτων τεχνικής υποστήριξης, είτε με τη μορφή Κέντρων (ή και δικτύων) Υποδοχής Δηλώσεων, αξιοποιούν στο έπακρο τα στενά χρονικά περιθώρια, αυξάνοντας αναλόγως τα κόστη των δηλώσεων.

Το κακό σ’ αυτή τη φάση πάντως, δείχνει να ξεκινάει από το γεγονός ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εν γένει ιθύνοντες για το gov.gr, αρνούνται συστηματικά τον τελευταία χρόνο την «υιοθεσία» ή ακόμα καλύτερα την «πλήρη ιδιοκτησία» του ΟΣΔΕ», επιστρέφοντας στην ουσία τα… απόνερα αυτής της υπόθεσης στον ευάλωτο ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται, από ένα «υπόγειο ρεύμα» το οποίο φαίνεται να έχει ιστορία μεγαλύτερη της δεκαετίας, υποχρεώνει τον αποτελεσματικότατο κατά τα άλλα, μέχρι πρότινος υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, όχι μόνο να αναβάλει την «ανάληψη ιδιοκτησίας» του συγκεκριμένου project αλλά και να αφήνει το χρόνο να τρέχει υπέρ της… παλαιάς και γνώριμης καθεστηκυίας τάξης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις επιλογές που σχετίζονται, τόσο γύρω από την επιλογή των ομάδων τεχνικής υποστήριξης, όσο και γύρω από τον τρόπο στελέχωσης του ίδιου του Οργανισμού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο τον οποίο έχει επιφορτισθεί από συστάσεώς του. Ως γνωστόν, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ΟΣΔΕ και της διαχείρισης εν γένει των κοινοτικών ενισχύσεων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέλαβε ολοκληρωτικά την ευθύνη διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως δεν παρέλαβε κανονικά, τα ακριβοπληρωμένα πληροφοριακά συστήματα που παράγγελνε με φωτογραφικές προκηρύξεις από τους… συνήθεις πρόθυμους για την παραροχή του έργου. Αυτή η μη παραλαβή και λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων και της βάσης δεδομένων του ΟΣΔΕ είναι που έδωσε δύναμη και εξουσία στους «εργολάβους» για να διαιωνίζουν το ρόλο τους σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός των πληρωμών και να «αρμέγουν» αντίστοιχα τους εν δυνάμει (κάθε χρόνο) δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων αγρότες.

Πηγή: agronews