Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη, είχαν ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Καρδίτσας κ. Βασίλειος Αγραφιώτης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Κωτούζας, στo πλαίσιo του κύκλου των συναντήσεων που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό με τους Δημάρχους των Δήμων του Νομού Καρδίτσας.

Μέσα σε φιλικό κλίμα έγινε μια συζήτηση για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των ΑμεΑ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Νομό μας, όπως προσβασιμότητα, φοροελαφρύνσεις, λειτουργία Μονάδων Υγείας (Κ.Υ. Μουζακίου) κλπ.

Συγκεκριμένα:

1) Συζητήθηκε το θέμα της ολικής απαλλαγής (100%) από τα Δημοτικά Τέλη, σε Άτομα με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χωρίς οικονομικά κριτήρια, καθώς και μείωση των Δημοτικών Τελών στο 50% για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με εισόδημα έως 30.000 €. Ο Δήμαρχος απάντησε θετικά στο αίτημά μας και υποσχέθηκε ότι θα φέρει το θέμα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης.

2) Παρομοίως έγινε συζήτηση για τα Τέλη Ύδρευσης, όπου σήμερα ισχύει η ολική απαλλαγή 100% σε ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και απαλλαγή 50% σε ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και εισόδημα έως 15.000 €. Ζητήσαμε να αυξηθεί το εισοδηματικό όριο έως 30.000 €, το οποίο και έγινε αποδεκτό.

3) Ακολούθησε ενημέρωση για τα προβλήματα προσβασιμότητας στο Μουζάκι και στον ευρύτερο Δήμο (Μαυρομμάτι, Αγναντερό κλπ) όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι σχετικά ικανοποιητική, αφού τα δημόσια κτήρια είναι στο σύνολό τους προσβάσιμα και τα όποια προβλήματα υπάρχουν μέσα στην πόλη του Μουζακίου έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα της περιοχής, (ημιορεινή περιοχή, μορφολογία εδάφους, μικροί δρόμοι, μικρά πεζοδρόμια κλπ). Συμφωνήθηκε ότι όλα τα νέα έργα που γίνονται θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους νόμους που υπάρχουν και τους πολεοδομικούς κανονισμούς και θα λαμβάνεται μέριμνα και για τα ΑμεΑ, όπως είναι αυτονόητο και υποχρεωτικό.

4) Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία και η στελέχωση του Κ.Υ. Μουζακίου και η πρόοδος των εργασιών του νέου Κ.Υ., το οποίο επισκεφτήκαμε και διαπιστώσαμε ότι προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και επίκειται η λειτουργία του στο τέλος του έτους. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η ύπαρξη ενός μόνο ασθενοφόρου το οποίο όπως είναι λογικό δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου, λαμβάνοντας υπόψη και την γεωγραφική ιδιαιτερότητα και τις αποστάσεις.