Tσακνής- Μυστακίδης στο «Νέο Αγώνα»: «Κληρονομιά τα Άγραφα, όχι στο επιχειρούμενο έγκλημα»

Την Κυριακή ενώνουν τις φωνές τους στη μουσική διαμαρτυρία του Συντονιστικού Αγώνα

Άγραφα… απάτητα, περήφανα, ανυπότακτα και ανέγγιχτα από κάθε κατακτητή! Ένα φυσικό μουσείο, μια ιστορική κληρονομιά…
«Έγκλημα» σε βάρος των Αγράφων, που αποτελούν φυσική κληρονομιά, χαρακτηρίζουν την προωθούμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Διονύσης Τσακνής και ο Δημήτρης Μυστακίδης.
Ο πρώτος κατάγεται από την Καρδίτσα, ο δεύτερος έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην πόλη
αναπτύσσοντας δεσμούς με το κοινό της περιοχής. Οι δυο τους μαζί με πλήθος τραγουδιστών και μουσικών του Νομού, ενώνουν τις φωνές τους στη μουσική διαμαρτυρία που διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα.
Η μουσική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Παυσιλύπου στις 8.30μμ και ως στόχο έχει να σταλεί ηχηρό μήνυμα ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων, να  αναδειχθούν τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ενέργεια.
Παράλληλα να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί και τα αιτήματά τους, γι’ αυτό και η κινητοποίηση γίνεται από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα σε συνεργασία με το Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

«Κανένα όφελος μπροστά στην τεράστια ζημιά»
Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» και στον Κώστα Παλαιό, ο Καρδιτσιώτης Διονύσης Τσακνής κάνει λόγο για επιχειρούμενο «έγκλημα», υπογραμμίζοντας πως το όποιο κοινωνικό όφελος
εκμηδενίζεται μπροστά στην τεράστια ζημιά της φύσης και του περιβάλλοντος. Προσθέτει ότι την ίδια ώρα το όφελος των ιδιωτικών εταιρειών είναι τεράστιο, τονίζοντας ότι η πραγματική ενέργεια που παράγεται είναι πολύ μικρή.

«Κληρονομιά που οφείλουμε να προστατέψουμε»
Ο Δημήτρης Μυστακίδης, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να θυσιαστούν τα Άγραφα. Χαρακτηρίζει «κληρονομιά» τα βουνά και τη φύση, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε και να την αφήσουμε στην επόμενη γενιά σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι την παραλάβαμε. «Δεν είναι πράσινη ανάπτυξη. Όλα γίνονται μόνο για
το κέρδος. Φέρνουν στην Ελλάδα τη σαβούρα της Ευρώπης» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μυστακίδης αναφέρει ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση από το Συντονιστικό των Αγράφων για να βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί με την τέχνη του, να αποτραπεί η λεηλασία της φύσης.
«Δεν επιτρέπεται ένας ενημερωμένος πολίτης να μην αντιδράσει» υπογραμμίζει. Στέκεται στη γνώση και την ενημέρωση πάνω στο θέμα, λέγοντας: «Η γνώση είναι η πιο πολύτιμη. Να μάθουν όλοι τι συμβαίνει γιατί είναι ύπουλη η προσπάθεια που γίνεται με τις ανεμογεννήτριες στη χώρα. Να μάθει καλά ο πολίτης τι σημαίνει το χτίσιμο ενός αιολικού πάρκου. Η ενημέρωση φέρνει και την αντίδραση».
Στη συμμετοχή του στη μουσική διαμαρτυρία του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα αναφέρεται και ο κ. Τσακνής, επισημαίνοντας ότι έρχεται στη γενέτειρά του που αγαπά, ώστε όλοι μαζί να αναδείξουμε το ζήτημα των Αγράφων, να υπάρξει μια δυνατή φωνή
για το θέμα καθώς επίσης και για τα προβλήματα των μουσικών.
«Πρέπει να συμπαραταχθεί όλος ο κόσμος της Καρδίτσας και όλων των Νομών τους οποίους αφορά αυτή επέλαση. Ο κόσμος να καταλάβει και να ευαισθητοποιηθεί.
Πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο γιατί το όφελος είναι ελάχιστο και η ζημιά τεράστια και πως η ενέργεια μαζί με το νερό πρέπει να είναι θέματα του κράτους, της τοπικής  αυτοδιοίκησης και όχι των μεγάλων εταιρειών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέρδος», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος και πέρυσι είχε συμμετάσχει ως φυσική παρουσία και καλλιτέχνης σε κινητοποίηση φορέων που είχε γίνει στη Νιάλα.
Τραγουδούν και για τα προβλήματά τους
Όπως προαναφέραμε, η μουσική διαμαρτυρία της Κυριακής έχει παράλληλα ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και των αιτημάτων των μουσικών. Ο Διονύσης Τσακνής υπογραμμίζει ότι την περίοδο αυτής της πανδημίας, το επάγγελμα του μουσικού και ευρύτερα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με το θέαμα, δεν έχουν υποστεί απλώς
ζημιά, αλλά στην πράξη καταργούνται.
«Η πολιτεία αντί να είναι δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και να μεριμνήσει, σφύριξε αδιάφορα και προχώρησε σε κινήσεις εντυπωσιασμού» αναφέρει και προσθέτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών δεν έχει δεχθεί την παραμικρή βοήθεια.
Οργάνωση
Όπως στο ζήτημα των Αγράφων, έτσι και στο θέμα των προβλημάτων των καλλιτεχνών, τονίζει τη σημασία της οργάνωσης. «Ο Έλληνας και ο κάθε λαός έχει ανάγκη τον πολιτισμό, τον δικό του, όχι τον εισαγόμενο. Έλεγα πάντα πως είχε περάσει εντέχνως μια αντίληψη ότι ο καλλιτέχνης είναι ένα υπερκόσμιο ον. Δεν είναι έτσι, ο καλλιτέχνης ζει μέσα στην κοινωνία και πρέπει να μείνει στην άκρη η οποιαδήποτε ελιτίστικη αντίληψη για το ρόλο του.
Πρέπει να οργανωθεί, να βρεθεί πλάι στο συνάδελφό του και στο λαϊκό κίνημα ως  συμμετέχων και όχι ως συμπαραστάτης. Διαφορετικά πάει χαμένος» υπογραμμίζει.
Για ένα πρώτο πολύ δύσκολο δίμηνο την περίοδο της πανδημίας κάνει λόγο ο κ. Μυστακίδης.
Συνεχίζει αναφέροντας ότι μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους συλλόγους, δόθηκαν λύσεις, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα που εκκρεμούν. Φάνηκε, αναφέρει, ποσό ανέτοιμη ήταν η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, αλλά και πόσο ανοργάνωτος ήταν ο καλλιτεχνικός κόσμος. «Φάνηκε ότι ο καθένας από μόνος
του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τις εποχής. Πρέπει όλοι να οργανωθούμε στα σωματεία μας και να διεκδικήσουμε τις καλύτερες λύσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Καρδιτσιώτες μουσικοί
Στη μουσική διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης οι: Αγγελής Γιώργος, Αλεξανδρής Γιώργος,  Γατσαποστόλης Στέφανος, Γιαννούλα Ειρήνη, Δημάκης Βαγγέλης, Καραδήμος Γιώργος, Κατσάνος Χρήστος, Λατσάρας Δημήτρης, Μιαρίτης Δημήτρης, Μουλιάκος Ναπολέων, Μπαλάφας Δήμος, Οικονόμου Ντίνος, Οικονόμου Φάνης, Παπαδημητρίου Άγγελος, Πεταλάς Νίκος, Πέτσα Ρίτσα, Φιαλιάγκας Άρης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ 
Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα αναφέρει:

-Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες.

-Λέμε όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.

-Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.

-Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση – εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

-Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.

-Ολοκλήρωση των έργων του Αχελώο, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.

-Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των μουσικών για:

-Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα και στο χώρο της Τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της Τέχνης.

-Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, μισθωτούς, με “μπλοκάκι”, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλος κτήσης).

-Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.