Του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ
Για την Ελλάδα του 2027 μίλησε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στη ΔΕΘ και πως την οραματίζεται και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Κυριακή, προέβη σε ανάλυση των 45 μέτρων που ανακοίνωσε για το στεγαστικό, την παιδεία, τη δημόσια υγεία, τις ασθενέστερες τάξεις, τους συνταξιούχους, ενώ για την καταπολέμηση της ακρίβειας στάθηκε στο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτερος πάνω από 900 στο τέλος της τριετίας, έτσι ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μιας και η ακρίβεια όπως ανέφερε είναι και εισαγόμενη.
Στο σημείο αυτό έκανε μνεία και στην κατάσταση με τα τιμολόγια της ενέργειας που το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν υπέρογκα σε όλες τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου και τη Βαλκανική και αυτό οφείλεται σε μια αρρυθμία του προσδιορισμού της χονδρικής τιμής από την ίδια την Ευρ. Ένωση και για το λόγο αυτό θα κάνει παρέμβαση ώστε να διορθωθεί αυτή η αδικία…
Επίσης ανέφερε πως με παρέμβαση της κυβέρνησης θα δίνεται φθηνό αγροτικό ρεύμα, ενώ θεσμοθετείται και εγγράφεται στον προϋπολογισμό η επιστροφή του ΕΦΚ με 100 εκατομ. ευρώ του αγροτικού πετρελαίου. Ωστόσο σε ότι αφορά τη Θεσσαλία περιορίστηκε να επαναλάβει τα όσα ανέφερε την περασμένη Δευτέρα από το δημαρχείο της Νίκαιας ότι δηλαδή η αποκατάσταση της μετά τις θεομηνίες θα είναι σε τρία επίπεδα.
Το άμεσο το οποίο θα αναλάβει η περιφέρεια με τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αφορά τους καθαρισμούς των ποταμών και τις ανατάξεις των αναχωμάτων (ΣΣ η αλήθεια είναι ότι έχουν καθυστερήσει πολύ στον Παλαμά όπως επεσήμανε με επιστολή του και ο δήμαρχος Σωκρ. Δασκαλόπουλος και έχουμε μπροστά μας φθινοπωρινές αστάθειες). Για τα άμεσα έργα εκταμιεύονται 42 εκατομ. ευρώ και σημείωσε πως η συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα είναι πολύ καλή.
Το επίπεδο των έργων ορεινής υδρονομίας τα οποία είναι σημαντικά για την απόκριση στα πλημμυρικά φαινόμενα και είναι έργα τα οποία ίσως οι περισσότεροι δεν τα δουν ποτέ, αλλά είναι κρίσιμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Για τα έργα αυτά έχει διασφαλιστεί κονδύλι 200 εκατομ. ευρώ.
Τέλος είναι και τα λεγόμενα μεγάλα έργα όπως τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά και η διώρυγα από Γυρτώνη μέχρι Κάρλα για τα οποία διασφαλίστηκε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών η χρηματοδότηση των μελετών που ξεκινούν άμεσα.Καμία αναφορά στον Αχελώο αλλά… το έργο είναι «ζωντανό».
Αξίζει να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε πάλι καμιά αναφορά για Αχελώο – άλλωστε δεν ρωτήθηκε σχετικά- ωστόσο διευκρινήσεις αναφορικά με το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα έδωσαν οι Θεσσαλοί υπουργοί που μίλησαν στην κάμερα της “Θεσσαλίας τηλεόρασης” το απόγευμα του Σαββάτου ζωντανά στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι έχει μπει πλέον στην κυβερνητική ατζέντα η υλοποίησή του.
Συγκεκριμένα τόσο ο Καρδιτσιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας , όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσαν ότι στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα στο δημαρχείο της Νίκαιας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφή αναφορά στην αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της Πίνδου προς όφελος και της Θεσσαλίας για την άρδευση αλλά και για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Και ορεινή Πίνδος για τους γνωρίζοντες σημαίνει Αχελώος. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας τόνισε πως από τη στιγμή που ξεκινά να μελετάται το φράγμα Μουζακίου, όλοι κατανοούν ότι αυτό συνδέεται με το έργο της μεταφοράς νερού από το φράγμα της Συκιάς προς το θεσσαλικό κάμπο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ξηρασίας και ερημοποίησής του.