Η Αρτεμις είναι ένα από το εκπαιδευμένα γεράκια του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των κορακοειδών στη γειτονική Λάρισα. Η Αρτεμις είναι 7 ετών, είναι γεράκι ταχύτητας (σπρίντερ) και καταδιώκει το θήραμά της μέχρι τα 200 μέτρα.

Η Αρτεμις είναι ένα από τα γεράκια που θα ριχτούν στη μάχη κατά των κορακοειδών στο Παυσίλυπο μετά την έγκριση που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για τη χρήση εκπαιδευμένων πτηνών για το σκοπό αυτό.

Η Αρτεμις είχε μια πρώτη επαφή με την Καρδίτσα χθες το πρωί στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Περικλή Μπίρτσα.

Χθες το πρωί λοιπόν στελέχη του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας μίλησαν στους φοιτητές του τμήματος για τα αρπακτικά πτηνά, το ρόλο τους στο περιβάλλον και την πανίδα ενώ έκαναν και επίδειξη. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά γεράκι, αετό και μπούφο.

Η ενημέρωση και η επίδειξη έγιναν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταύρο Αθανασίου ενώ παρών ήταν και το μέλος κ. Γιώργος Χριστοδούλου ο οποίος είναι ο μέντορας του συλλόγου για τη Θεσσαλία. Την επίδειξη παρακολούθησε και ο Πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Καρδίτσας και της Οργάνωσης για την προστασία της θήρας και του Περιβάλλοντος ΑΜΚΕ Ξενοφών κ. Δημ. Παπούλιας.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε στο “ΝΑ” ότι μετά τη σχετική αδειοδότηση και αφού ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σύντομα το πρόγραμμα αντιμετώπισης των κορακοειδών με τη χρήση εκπαιδευμένων γερακιών θα εφαρμοστεί και στην Καρδίτσα.

Οπως εξήγησε ο ίδιος το γεράκι είναι φυσικός εχθρός των κορακοειδών. Αυτό λοιπόν θα “εισβάλει” στο Παυσίλυπο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες άρνησης των κορακοειδών να παραμείνουν στο σημείο. Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι τα κοράκια θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν το φυσικό τους περιβάλλον που δεν είναι το κέντρο μιας πόλης.

Μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου θα γίνονται πτήσεις με γεράκια που θα καθοδηγούνται από πιστοποιημένους γερακάρηδες του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας. Οι πτήσεις θα γίνονται καθημερινά σε διάφορες ώρες της ημέρας (πρωί και βράδυ) και όταν τα κοράκια μειωθούν ή εξαφανιστούν, θα γίνονται σε επιλεγμένες περιόδους.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας

Ὁ Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας ιδρύθηκε επίσημα το 2017. Είναι ο μόνος σύλλογος ιερακοθηρίας στην Ελλάδα και αριθμεί γύρω στα 100 μέλη.

Αποτελεί την πλέον κινητήρια και κατευθυντήρια δύναμη στην Ελλάδα για την διάδοση και ορθή πραγμάτωση αυτής της πανάρχαιας Τέχνης η οποία έχει μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς ήταν ο πρώτος τρόπος για να θηρεύσει ο άνθρωπος και συνεπώς να επιβιώσει από την εποχή όπου δεν υπήρχαν τα κατάλληλα όπλα – εργαλεία για να πραγματωθεί η θήρα.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας είναι μέλος, και εκπρόσωπος στην Ελλάδα, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιερακοθηρίας και Προστασίας των Αρπακτικών Πτηνών (I.A.F) καθώς και της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (I.U.C.N). Ο Σ.Ε.Ι, με δικαστική απόφαση, αποτελεί τον Αρωγό Σύλλογο και τον άμεσο θεσμικό συνεργάτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την Τέχνη της Ιερακοθηρίας στην Ελλάδα.

Συνεργάζεται άριστα με την Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος και ειδικότερα με το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής για την πιστοποίηση των ιερακοθήρων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ιερακοθηρίας στην χώρα μας.

Η ιερακοθηρία αναγνωρίστηκε το 2010 από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Τζένη Σουλτανιά