Η τοπικότητα, η διαφορετικότητα που διαμορφώνεται από τα μικροκλίματα της Θεσσαλίας και η υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Θεσσαλικών κρασιών και αποσταγμάτων.
Στόχος είναι αυτά τα προϊόντα να καθιερωθούν στην τοπική αγορά, κάνοντας το επόμενο βήμα για την είσοδο τους στην υπόλοιπη χώρα, θέτοντας ακολούθως το στοίχημα των αγορών του εξωτερικού.
Με τις προοπτικές αυτές πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία το Σαββατοκύριακο στην Δημοτική Αγορά Καρδίτσας το 3ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας από την «ΕΝΟΑΘΕ – ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας, των Επιμελητηρίων Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Πλήθος επισκεπτών έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να δοκιμάσει τα εκλεκτά προϊόντα 36 κορυφαίων οινοποιών και αποσταγματοποιών της Θεσσαλίας, οι οποίοι παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα.
Σήμερα (4/5) το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στα θεσσαλικά κρασιά και αποστάγματα, παρουσία μεταξύ άλλων του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, του Κ. Τσιληλή Προρέδρου της ΕΝΟΑΘΕ, των Βουλευτών του Νομού, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου.
Τσιάρας
Σε δήλωση του ο Υπουργός κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η Θεσσαλία έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια πως είναι ένας τόπος που μπορεί να αναπτύξει την αμπελουργία, πολύ δε περισσότερο τα προϊόντα που έχουν την προστιθέμενη αξία και δίνουν μια ταυτότητα σχετικά με τον τόπο παραγωγής.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια στο ΥπΑΑΤ αξιοποιώντας τους πόρους της ΚΑΠ και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, τυποποίησης, ταυτοποίησης, εξαγωγής προς τρίτες χώρες των προϊόντων της αμπελουργίας. Βεβαίως και με το πρόγραμμα του Leader που δίνει τη δυνατότητα της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει η κατά τον δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων και ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι γιατί η Θεσσαλία και η Ελλάδα έχει αρχίσει να κατακτά με τα συγκεκριμένα προϊόντα ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία των δικών μας παραγωγών, των πολικών και του σχεδιασμού που έχουμε αναπτύξει και κυρίως της ίδιας υψηλής ποιότητας των προϊόντων» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κουρέτας
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι η Θεσσαλία έχει πάρα πολύ καλά προϊόντα στο κρασί και στα αποστάγματα και μάλιστα δύο κρασιά είναι ανάμεσα στα καλύτερα που προτιμά η Αμερικάνικη αγορά.
Μίλησε ακόμη για προσπάθεια αντικατάστασης της μπύρας και των οινοπνευματωδών ποτών, από το κρασί και το τσίπουρο στις προτιμήσεις των νέων ανθρώπων.
Τσιλιλής
Ο κ. Τσιλιλής στάθηκε στη σημασία που έχει να γνωρίσουν οι Θεσσαλοί καταναλωτές τα προϊόντα του τόπου τους και να καθιερωθούν στην περιοχή τους, ώστε συνέχεια να γίνει το επόμενο βήμα για τα προϊόντα αυτά στην υπόλοιπη ελληνική αγορά και να ακολουθήσει το στοίχημα των αγορών του εξωτερικού.
Υπογράμμισε οτι η Θεσσαλία έχει διαφορετικό ανάγλυφο με διαφορετικά κλίματα που δημιουργούν διαφορετικά κρασιά και έκφραση. «Την τοπικότητα και την διαφορετικότητα θέλει ο καταναλωτής και είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα» τόνισε.
Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών