* Να αλλάξουν στάση κάλεσε τους αγρότες η υφυπουργός * Προωθείται πολιτική σύνδεσης ποιότητας- τιμής στο βαμβάκι * Με επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε ο Α.Σ Αγελαδοτρόφων- Προβατοτρόφων Δυτ. Θεσσαλίας

Την πρόθεση του υπουργείου να ασκήσει πίεση στις εκκοκκιστικές και γαλακτοβιομηχανικές μονάδες για το θέμα των ανοιχτών τιμών παραγωγού, εξέφρασε από την Καρδίτσα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας και το ΥπΑΑΤ, η κ. Τελιγιορίδου παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος με το καθεστώς των ανοιχτών τιμών, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το υπουργείο θα πρέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί να κρατήσουν διαφορετική στάση, προτάσσοντας την σύσταση ομάδων παραγωγών και άλλων συλλογικών σχημάτων.

Πιο αναλυτικά, η υφυπουργός ήταν μαζί με τον Γ. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη, οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας, η οποία έλαβε χώρα στον κατάμεστο από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Κιέριον». Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Νομό, της ΔΑΟΚ Καρδίτσας, μέλη, συνεργάτες και φίλοι του Συνεταιρισμού.

Σε δηλώσεις που έγιναν, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Βαϊόπουλος αφού καλωσόρισε την υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα, τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης. Υπογράμμισε ότι στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης και της νέας ΚΑΠ, ώστε να βγουν πιο «σοφοί» σε ότι αφορά τις τρέχουσες και τις μελλοντικές εξελίξεις.

«Καρδιά» της αγροτικής
παραγωγής η Καρδίτσα

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία «καρδιά» της αγροτικής προαγωγής. Σημείωσε ότι η πολιτική δεν μπορεί να χαράσσεται εντός των γραφείων, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πρέπει να έχει επαφή με τον παραγωγικό πληθυσμό, ώστε η αγροτική παραγωγή να μπορέσει πραγματικά να αποτελέσει τον πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι συνέργειες, οι συνεργασίες και η συνεννόηση αποτελούν βασική προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Προσπάθεια σύνδεσης της τιμής
με την ποιότητα στο βαμβάκι

Απαντώντας στο θέμα των «ανοιχτών τιμών» που της έθεσε η εφημερίδα, όπως προαναφέραμε, επισήμανε πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο να ασκήσει πιέσεις «για να σταματήσει το φαινόμενο». Κάλεσε επίσης τους ίδιους τους παραγωγούς να αλλάξουν στάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι ειδικά για το βαμβάκι στο πλαίσιο της χάραξης εθνικής στρατηγικής καταβάλλονται προσπάθειες σύνδεσης της τιμής με την ποιότητα του προϊόντος. Διευκρινιστικά ανέφερε ότι δεν θέλει να μιλήσει αναλυτικότερα για το θέμα, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα