Ενημέρωση για το μέλλον των συμβάσεών τους που λήγουν στις 30 Νοεμβρίου ζητούν οι επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) σε όλη τη χώρα και στην Καρδίτσα.
Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες υγείας είχαν προσληφθεί για να διενεργούν rapid test την περίοδο της πανδημίας της Covid 19, ενώ στο Ν. Καρδίτσας και στην υπόλοιπη πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία απασχολούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε άλλες δράσεις πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πλημμυροπαθών με ενημέρωση και εμβολιασμούς, καθώς και στη συλλογή ερευνητικού υλικού. Σε όλη την Ελλάδα απασχολούνται 1.047 άτομα στις ΚΟΜΥ, εκ των οποίων 13 στην Καρδίτσα.
Το Σωματείο των εργαζομένων ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ της χώρας, απέστειλε επιστολή, υπογραμμίζοντας ότι επί τρεισήμισι χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Η σύμβασή τους είναι ενεργή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ζητούν την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης των ΚΟΜΥ και μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους. Μια πιθανή λήξη της λειτουργίας των ΚΟΜΥ θα συγχρηματοδοτήσει και το τέλος της δωρεάν διενέργειας rapid test όπως συμβαίνει σε καθημερινή βάση στην πλατεία Πλαστήρα στην Καρδίτσα και σε εκατοντάδες άλλα σε όλη τη χώρα.
Η επιστολή
Η επιστολή του πανελλαδικού σωματίου εργαζομένων ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ, που υπογράφει ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κατσαρός και ο Γ. Γραμματέας Αντώνιος Τριανταφύλλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, επί τρεισήμισι χρόνια εργασίας και προσφοράς στον πολίτη βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας δειγματοληψίες (Covid – Γριπώδης συνδρομή) σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα αναστολής αδειών, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικά ωράρια και συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εκτεθειμένοι σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, απέκτησαν πολύτιμη εμπειρία και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορωνοϊού, στην διερεύνηση συρροών, στον εβολιασμό ευπαθών ομάδων σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο του οργανισμού (ΚΕΔΥ), καθώς επίσης και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΥΠΕ και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Ακόμη και σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ είναι εκεί και δηλώνουν την παρουσία τους, αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες πέραν της συμβάσεως του ειδικού σκοπού αλλά ενός γενικού σκοπού, συμβάλλοντας στην προστασία της υγείας των πολιτών, στην αντιμετώπιση των κινδύνων για τη Δημόσια Υγείας. Ειδικότερα για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού οι ΚΟΜΥ Θεσσαλίας συνεργάζονται με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε δράσεις που στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, ήτοι στην ενημέρωση για περιστατικά γαστρεντερίτιδας και αναπνευστικών λοιμώξεων, συλλέγοντας σε καθημερινή βάση στοιχεία από τα Κέντρα Υγείας όλης της Θεσσαλίας, στη διενέργεια εμβολιασμών τετάνου και ηπατίτιδας Α σε στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες, στην εντομολογική επιτήρηση των πληγεισών περιοχών υπό την εποπτεία των αρμοδίων δημόσιων εποπτών υγείας καθώς και στην επιτήρηση των υδάτων η οποία οργανώνεται από τους επόπτες υγείας».