Το «πράσινο φως» έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ένα πολύ μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στην περιοχή των Φαρσάλων. Σύμφωνα με απόφασή της που κοινοποιήθηκε χθες Τετάρτη 25 Μάϊου 2022, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 279,20 MW, σε συνολική έκταση 2.972.565,22 τ.μ.
Το έργο θα βρίσκεται στη θέση «ΑΛΧΑΝΙ», με ονομασία «ΘΕΤΙΔΙΟ 1» και «ΘΕΤΙΔΙΟ 2» του οικισμού Θετιδίου της Τ.Κ. Σκοτούσσης, Δ.Ε. Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Εγκρίσεις όμως καταγράφηκαν χθες και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τρία μικρότερα φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Λάρισας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου: «Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 999,90 Κwp», σε έκταση 31.978 τ.μ. στη θέση «ΜΑΥΡΟΓΙΑ»(Α.Τ.98), εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γ.Π.Σ. και εντός NATURA, στην Τ.Κ. Ραχούλας.
Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου: «Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 999,90 Κwp», σε έκταση 13.562 τ.μ. στη θέση «ΓΟΥΡΝΑ Ή ΜΠΙΖΑΝΙ» (Α.Τ.33), εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γ.Π.Σ. και εντός NATURA, στην Τ.Κ. Λουτρού.
Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου: «Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 672,66 Κwp», σε έκταση 8.628,00 τ.μ. στη θέση «ΑΜΠΕΛΙΑ Ή ΒΑΛΤΟΣ»(Α.Τ.167), εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός Γ.Π.Σ. και εντός NATURA, στην Τ.Κ. Λουτρού.
Οι αποφάσεις όμως είναι υπό τον όρο ότι τα έργα δεν συμμετέχουν σε κοινό αίτημα για χορήγηση Προσφοράς Σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 135 του Ν.4685/2020 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Φωτοβολταϊκά στις στέγες
Στην παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ και κυρίως από την ηλιακή ενέργεια ποντάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίζει κατά 9 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως την κατανάλωση φυσικού αερίου έως το 2027, σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου (www.OT.gr).
Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται στο σχέδιο «REPowerEU» που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν, πως οι εκτιμήσεις θέλουν τα φωτοβολταϊκά να δίνουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Κατόπιν τούτου οι Βρυξέλλες θέτουν ως στόχους τον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2020 των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έως το 2025, δηλαδή η συνολική ισχύς να ανέλθει στα 320 GW και το 2030 στα 600 GW.
Για να το πράξει αυτό και να επιταχύνει και με αυτόν τον τρόπο την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες όλης της Ευρώπης». Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές, είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις θα μπορούν να παράγουν το ρεύμα που καταναλώνουν, ενώ ταυτόχρονα προτείνει και το συνδυασμό φωτοβολταϊκών με αντλίες θερμότητας και αποθήκευση, ώστε οι κατοικίες να απολαμβάνουν και φθηνότερη θέρμανση.
Η εγκατάσταση των συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα είναι υποχρεωτική και για το λόγο αυτό η Ευρ. Επιτροπή θέτει συγκεκριμένες προθεσμίες προσαρμογής των κρατών – μελών ανάλογα με την κατηγορία του κτιρίου και την παλαιότητα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν το ρεύμα από τα ηλιακά πάνελ είναι φθηνότερο, ενώ την τελευταία δεκαετία το κόστος τους είναι χαμηλότερο κατά 82%.