Τί απέγινε η συζήτηση για τα φράγματα στη Θεσσαλία;

Εδώ και αρκετό καιρό αναρωτιόμαστε για τα φράγματα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση να γίνουν στη Θεσσαλία και σε ποια βήματα βρισκόμαστε προς αυτά τα έργα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αυτά τα φράγματα αναμένεται να κατασκευαστούν με στόχο την αποθήκευση νερού και την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας, και περιοχών που δεινοπάθησαν από τις πλημμύρες όπως και στο Ν. Καρδίτσας.

Τί απέγινε η συζήτηση λοιπόν για τα φράγματα; Γιατί δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση μέσα από δημόσιες θέσεις πολιτικών από τα αρμόδια Υπουργεία, ή μέσα από συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου ή διάφορων άλλων συναντήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα;

Πέρα από την ανάδειξη της σημασίας των φραγμάτων από κάποιες ομάδες Θεσσαλών επιστημόνων με συνεχή κιόλας αρθρογραφία τους στο «Ν.Α.», αυτό το κρίσιμο θέμα έχει υποχωρήσει στην επικαιρότητα. Κάποιες τελευταίες… κινήσεις παρατηρήσαμε για το Φράγμα Πάμισου στο Δήμο Μουζακίου, καθώς η Ολλανδική εταιρεία βρέθηκε στην τοποθεσία στις αρχές Απριλίου όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φάνη Στάθη.

Όπως παρατηρείται η κινητικότητα διαφέρει από έργο σε έργο που αφορά την κατασκευή φράγματος, καθώς στο φράγμα της Πύλης οι μελέτες χρήζουν επικαιροποίησης και αναβάθμισης, ενώ στο φράγμα της Μεσοχώρας βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης των μελετητικών στοιχείων.

Αυτές είναι τουλάχιστον οι ενημερώσεις εν συντομία μέχρι στιγμής για αυτά τα χαρακτηριστικά έργα που αναμένει ο κάμπος της Θεσσαλίας. Η υποτιθέμενη κατασκευή τους τίθεται σε χρονικό ορίζοντα τριετίας – πενταετίας από τις περιφερειακές αρχές, αλλά ουδείς μπορεί να μιλά με σιγουριά.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι Θεσσαλοί περιμένουν αυτή τη «μεγάλη εικόνα» για να αξιολογήσουν την κεντρική διακυβέρνηση, αν προχωράμε δηλαδή στον… αυτόματο πιλότο ή όχι τελικά όσον αφορά το ζήτημα του νερού.
Δ.Γ.