Ρωσικό «σοκ και δέος» στην Ουκρανία - Ο Πούτιν κύκλωσε το Κίεβο

* «ΡΑΛΙ» ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ * Έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα * * Ανήσυχη μπροστά στις εξελίξεις η ελληνική κοινωνία που δεν επιθυμεί εμπλοκή της χώρας

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ουκρανίας που μετρά σε πρώτη φάση 137 νεκρούς και ενώ έχει καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από το πρωί της Παρασκευής το Κίεβο, απαιτώντας την άμεση παράδοσή του. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει από χθες βράδυ έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και είχαν πάρει καίριες θέσεις για την επίθεση

Mε ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθεί από χθες η τοπική κοινωνία της Καρδίτσας και συνολικότερα ο ελληνικός λαός τις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο κόσμος στέκεται άναυδος μπροστά στις εξελίξεις, υπό το φόβο μάλιστα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα οδηγήσουν σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη και τον πλανήτη.

Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τις οικονομικές προεκτάσεις. Οι πρώτες φάνηκαν ήδη από χθες, όπου ξεκίνησε ένα νέο ενεργειακό ράλι στα χρηματιστήρια, στα οποία γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα βασικά αγαθά της ενέργειας.

Οι πολεμικές εικόνες και η φυγή του έντρομου άμαχου πληθυσμού σε μια χώρα που ζει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων ομογενών, προκαλούν συναισθήματα δέους. Η ελληνική κοινωνία επ’ ουδενί δεν επιθυμεί η χώρα να εμπλακεί σε έναν πόλεμο στον οποίο ανταγωνίζονται οι μεγάλες δυνάμεις για γεωστρατηγικά, ενεργειακά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και για τις σφαίρες επιρροής.
Έτοιμη να διαπραγματευτεί
τους όρους παράδοσης

Χθες το βράδυ η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου.
Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.
Παράλληλα, ο Πούτιν κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία, λέγοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο. O Πούτιν θέλει παράδοση της χώρας σήμερα.
Διάγγελμα Ζελένσκι: Η Δύση μας άφησε μόνους
Διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την απογοήτευσή του γιατί «η Δύση άφησε μόνη της την Ουκρανία να πολεμήσει». Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε πως είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης που έθεσε νωρίτερα μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Στο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους συμμάχους της Δύσης τόνισε: «Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε». «Εμείς όμως δεν φοβόμαστε» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.
Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για 137 νεκρούς έως τώρα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους όρους του Πούτιν για παράδοση της Ουκρανίας. Όπως τόνισε ο κ. Ζελένσκι, «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ένα ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και ποιες θα είναι οι χώρες που θα τις δώσουν.