Μετά τις βαθμολογίες, στις επάλξεις είναι οι υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες Καρδιτσιώτες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Την ίδια ώρα όμως τα δεδομένα πάνω στο… τραπέζι βάζουν και οι γονείς των υποψηφίων, καθώς από τον επόμενο μήνα θα κληθούν να σηκώσουν το βαρύ οικονομικό φορτίο των φοιτητικών σπουδών.

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα ξεκινήσει αναζήτηση της φοιτητικής στέγης. Με δεδομένο το γεγονός πως οι περισσότεροι επιτυχόντες από το Νομό Καρδίτσας θα φύγουν για σπουδές σε άλλη πόλη, ο οικογενειακός κουμπαράς θα πρέπει να βρει το ποσό που απαιτείται για το πανάκριβο πλέον φοιτητικό σπίτι ειδικά στις μεγάλες πόλεις και μάλιστα με διπλό ενοίκιο στην αρχή (συνήθως ζητείται η προκαταβολή ενός μηνιάτικου ως εγγύηση). Χώρια τα σημαντικά πρώτα έξοδα για να καταστεί λειτουργικό το σπίτι (συσκευές, υπηρεσίες κλπ).

Σίγουρα οι γονείς κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προσφέρουν τη δυνατότητα στο παιδί τους να σπουδάσει, ενώ πολλοί νέοι φοιτητές προσπαθούν να βρουν και μια δουλειά παράλληλα με τις σπουδές για να βγάζουν τα προσωπικά τους έξοδα. Ωστόσο το οικονομικό παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο αρκετές φορές στέκεται εμπόδιο στις σπουδές των παιδιών.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αρκετοί επιτυχόντες των πανελλαδικών επιλέγουν στο μηχανογραφικό στρατιωτικές ή αστυνομικές σχολές, όχι επειδή το επιθυμούν, αλλά διότι περιορίζονται τα έξοδα σπουδών εξασφαλίζοντας παράλληλα το εργασιακό τους μέλλον…

Κ.Π.