Το Έθιμο του Αϊ-Γιώργη στη Μητρόπολη Καρδίτσας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, επτά  νέων στοιχείων μεταξύ των οποίων και του Εθίμου του Αϊ-Γιώργη στη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής, για την εγγραφή των επτά νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο, δήλωσε: «Η εγγραφή επτά νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο πολιτιστικό αποτύπωμα της χώρας μας. Κάθε στοιχείο που καταγράφεται δεν είναι απλώς ένα κομμάτι της παράδοσής μας, αλλά μια ζωντανή έκφραση της ταυτότητας, της δημιουργικότητας και της συλλογικής μνήμης των κοινοτήτων μας. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή του πολιτισμού μας. Είναι τα τραγούδια, οι χοροί, τα έθιμα, οι τεχνικές και οι γνώσεις που περνούν από γενιά σε γενιά, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό και η διαφύλαξη και ανάδειξή τους αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η καταγραφή των επτά νέων στοιχείων είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας επιστημονικών φορέων, τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων, που εργάζονται, με αγάπη και γνώση, για τη διατήρηση της άυλης κληρονομιάς μας. Ωστόσο, η εγγραφή  αυτή δεν είναι το τέλος της πορείας αλλά η αρχή μιας νέας πορείας για την προστασία, ανάδειξη και μετάδοση της ζωντανής κληρονομιάς  μας, στις επόμενες γενιές».

«Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα ότι το έθιμο του Άη Γιώργη της Μητρόπολης Καρδίτσας από σήμερα θα εμπλουτίζει και θα κοσμεί το Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης της Unesco, ως μια αξιοσημείωτη πολιτισμική πρακτική. Το έθιμο του Άη Γιώργη εντάχθηκε στον κατάλογο του Εθνικού Ευρετηρίου, κατόπιν κατάθεσης ολοκληρωμένου φακέλου προς το Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τον οποίο είχα την τιμή να συντάξω και να επιμεληθώ εξ’ ολοκλήρου, εκ μέρους του χωριού μας και του Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης !
Ευχαριστώ τα παλιότερα μέλη των ΔΣ του Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης ,τους χορευτές,τους χωριανούς και τις γυναίκες του χωριού που στηρίζουν την προσπάθεια ώστε το έθιμο να αποτελεί ζωντανό κομμάτι της πολιτισμικής παράδοσης της Μητρόπολης!» αναφέρει σε δήλωσή του ο Γραμματέας του Συλλόγου Απόστολος Σβάνας.