Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

«Το καφενείο αποφάσισε φέτος να τιμωρήσει το βαμβάκι». Η φράση αυτή γνωστού γεωπόνου αντανακλά τις προθέσεις σποράς των αγροτών στη Θεσσαλία, με το βαμβάκι να είναι «ο μεγάλος χαμένος» της φετινής χρονιάς, με νικητές το καλαμπόκι κατά πρώτο λόγο, τη μηδική, τον ηλίανθο και τα χειμερινά σιτηρά κατά δεύτερο.

Ιδιαίτερα στον κάμπο της Καρδίτσας τα δεδομένα θέλουν μία μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας πάνω από 20% φέτος, καθώς οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από τις τιμές ιδιαίτερα στο κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου.

Αυτό συνεπάγεται περίπου 80 με 90 χιλιάδες στρέμματα λιγότερα στον κατεξοχήν βαμβακοπαραγωγικό Νομό της χώρας (πέρυσι είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ περί τα 415.000 στρέμματα). Στη δε Λάρισα η εκτίμηση είναι πως η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας μπορεί να αγγίξει και το 30% (πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί περί τα 290.000 στρέμματα στη Λάρισα, 105.000 στα Τρίκαλα και περίπου 38.000 στη Μαγνησία).

Αν αυτή τη στιγμή γίνονταν συμβόλαια, μας ανέφερε γνωστός εκκοκκιστής, οι τιμές που θα προσφέρονταν στους αγρότες για τη νέα χρονιά με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του προϊόντος θα ήταν 61 λεπτά στο χωράφι ή 64 στην πύλη του εκκοκκιστηρίου. Ωστόσο σημειώνει πως πάντα τα τελευταία χρόνια η τιμή του εκκοκκισμένου κινείται ανοδικά Απρίλιο και Μάιο (όταν κλείνονται τα συμβόλαια προπώλησης), ενώ και τα παγκόσμια αποθέματα είναι μειωμένα. Προς το παρόν δείχνει μειωμένη και η ζήτηση.

Τα σημερινά επίπεδα τιμών πάντως κρίνονται απαγορευτικά για το κόστος της καλλιέργειας ιδιαίτερα στη Λάρισα που έχει υψηλό κόστος νερού και λιγότερο στην Καρδίτσα. Την ίδια ώρα όμως και οι προσδοκίες για τιμές στο καλαμπόκι που έχει πολύ υψηλότερο κόστος, για τιμές πάνω από 30 λεπτά το κιλό, ή για σιτάρι πάνω από 40 δεν δείχνουν να επαληθεύονται από τις αγορές. Το σιτάρι όλα δείχνουν πως θα δώσει μάχη να κρατηθεί πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό στα αλώνια, ενώ για το καλαμπόκι πολλά θα εξαρτηθούν από τις παραγωγές βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Σερβία) αλλά και της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία κλπ) που πέρυσι λόγω ξηρασίας είχαν μειωθεί δραματικά. Επίσης η κατάσταση με Ουκρανία και Ρωσία δείχνει να εξομαλύνεται σε ότι αφορά την εμπορία αγροτικών προϊόντων από τις δύο αυτές εμπόλεμες χώρες…

Σημαντικό ρόλο πάντως για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι αγρότες για τις εαρινές σπορές θα παίξει και η ρευστότητά τους. Όπως όλα δείχνουν η συνδεδεμένη στο βαμβάκι που φέτος ανέρχεται στα 73,4 ευρώ ανά στρέμμα πάει για τις 31 Μαρτίου, ενώ αρκετοί αγρότες αναμένουν χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα από τα λεγόμενα «ουκρανόμετρα» σε ό,τι αφορά φρούτα και αμπέλια, με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάντως υπάρχει και μία γραφειοκρατική καθυστέρηση στη χορήγηση καλλιεργητικών δανείων προς τους αγρότες το τελευταίο διάστημα, ενώ στην πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ θα δουν σημαντική μείωση στις ονομαστικές ενισχύσεις, γεγονός που σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής, δημιουργεί ένα κλίμα αποεπένδυσης και παραίτησης για αρκετούς καλλιεργητές. Το πόσες εκτάσεις θα παραμείνουν φέτος ακαλλιέργητες ή σε αμειψισπορά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις τρέχουσες εξελίξεις σε ένα ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στη χώρα και παγκόσμια, λόγω της τραπεζικής κρίσης στη Δύση.