Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο και το έργο που... σέρνεται εδώ και δεκαετίες

Τον οραματιστή της Λίμνης Νικόλαο Πλαστήρα τίμησε τέτοιες ημέρες πριν από 40 χρόνια η Πολιτεία, δίνοντας στον ταμιευτήρα του Ταυρωπού το όνομα του εμπνευστή της.

Στο αρχείο της εφημερίδας βρήκαμε το δημοσίευμα της εποχής, με την εκδήλωση που έγινε παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και τοπικών αρχών της εποχής, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα στο πλαίσιο των ομιλιών που είχαν γίνει, ο τότε Διοικητής της ΔΕΗ είχε κάνει λόγο για ένα «μεγάλο τέκνο της πατρίδας και του Ν. Καρδίτσας» ενώ είχε μιλήσει για αποφασιστική συμβολή της ΔΕΗ στην υλοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού για την εκτροπή του Αχελώου!

Η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στον τόπο, αφού όπως έχουμε ξαναγράφει, μετέτρεψε σε εύφορη γη τον Καρδιτσιώτικο κάμπο πολλαπλασιάζοντας την αγροτική παραγωγή και δημιούργησε προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης στον ορεινό όγκο.

Ένα δεύτερο μείζονος σημασίας έργο το οποίο όμως σέρνεται σε βάθος δεκαετιών παραμένει δυστυχώς η μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου. Η Πολιτεία έπρεπε «χθες» να το έχει υλοποιήσει ενώ ακόμη δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των ημιτελών και εγκαταλελειμμένων έργων.

65 χρόνια από την τραγωδία

Με αφορμή την επέτειο μετονομασίας του ταμιευτήρα, αξίζει να σημειώσουμε ότι σαν σήμερα όμως πριν από 65 χρόνια σημειώθηκε το ναυάγιο της λίμνης Πλαστήρα. 20 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά της λίμνης, συγκλονίζοντας το νομό Καρδίτσας και γενικότερα το πανελλήνιο.

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Δεκεμβρίου του 1959, παραμονή του Αγίου Νικολάου. 20 εργαζόμενοι στα έργα της Λίμνης, θα επιβιβάζονταν σε μια βάρκα για τελευταία φορά, για να περάσουν από το Τσαρδάκι απέναντι στο Νεοχώρι. Η διαδρομή αυτή ήταν υποχρεωτική και αποκλειστική λόγω της έλλειψης των οδικών αρτηριών που είχαν κατακλυστεί από το νερό της Λίμνης.

Όμως αυτή η διαδρομή δεν θα έφτανε ποτέ στο τέλος της για κανέναν από τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα. Η κακοκαιρία που επικρατούσε την ημέρα εκείνη στην περιοχή της Λίμνης, είχε σαν αποτέλεσμα την βίαιη ανατροπή της βάρκας, με αποτέλεσμα και οι είκοσι Καρδιτσιώτες να βρεθούν ξαφνικά στα παγωμένα νερά της Λίμνης όπου όσο και αν πάλεψαν με τα παγωμένα νερά της δεν κατάφεραν να σωθούν και βρήκαν όλοι τους τραγικό θάνατο.

«Πρωτοφανής συμφορά εις την Λίμνην του Μέγδοβα» έγραφε ο «Νέος Αγών» στο πρωτοσέλιδο. Στο κιόσκι του Βοτανικού Κήπου στο Νεοχώρι, τον οποίο αξίζει κανείς να επισκεφθεί, παρουσιάζονται μέσα από ιστορικό φωτογραφικό υλικό και από τα πρωτοσέλιδα του «Νέου Αγώνα» της εποχής, τα γεγονότα κατασκευής της λίμνης Πλαστήρα και της τραγωδίας του 1959.
Κ.Π.