Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου, το μέλλον της γεωργίας και του υδατικού απασχολεί έντονα τους Θεσσαλούς, καθώς βγαίνουμε από ένα έτος με ακραίες καιρικές συνθήκες που δεν ήταν ευνοϊκές για τις καλλιέργειες και το νερό, αν λάβουμε υπόψιν και τον καταστροφικό «Ντάνιελ» το Σεπτέμβριο του 2023.
Ο απογοητευτικός απολογισμός στις φετινές καλλιέργειες, όπως και το αβέβαιο μέλλον της Θεσσαλίας, συζητιούνται ανάμεσα στους αγρότες, οι οποίοι ευελπιστούν τουλάχιστον ότι η τωρινή εικόνα θα ανατραπεί το 2025. Από την άλλη, οι Θεσσαλοί κάτοικοι αναμένουν σημαντικές αποφάσεις γύρω από την έναρξη και την προτεραιότητα στα μεγάλα έργα (φράγματα) των οποίων η σημασία τους έχει επισημανθεί πολλάκις από την ευρύτερη κοινωνία.
Συγκεκριμένα, ο Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής, βρέθηκε καλεσμένος στην Θεσσαλία Τηλεόραση, και έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, αλλά και για την ανησυχία των Θεσσαλών για το υδατικό, την ξηρασία και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα.
Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Γέμτος, οι θερμοκρασίες καταπόνησαν τα φυτά. Φαίνεται ότι το κλίμα, οι διαφορές μέρας – νύχτας και τα περίεργα φαινόμενα, έφεραν ασυνήθιστη εικόνα στις καλλιέργειες. «Κάποιοι πήραν παραγωγές υψηλές, ενώ υπάρχουν άλλοι που δεν πήραν. Παραμένει το ερώτημα: Οφείλαμε να κάνουμε μια μελέτη πως αντέδρασαν τα φυτά, ακόμη και οι τεχνητές καλλιέργειες, μήπως ανακαλύψουμε κάτι που ίσως βοηθήσει τις επόμενες χρονιές. Με την κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να έρθει ξανά», συμπλήρωσε ο ομότιμος καθηγητής.
Πέρα από μελέτες για τα φράγματα,
χρειάζεται η πολιτική βούληση
Σχετικά με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), ο κ. Γέμτος είπε ότι ο νεοσύστατος αυτός οργανισμός θα χρειαστεί σχεδόν ένα χρόνο να τακτοποιήσει τις υπηρεσίες του. «Θα μπορούσαμε με βάση τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων να βάλουμε μια σειρά. Ξέρουμε ποιά φράγματα χρειαζόμαστε, πρέπει να υπάρξει μια ιεράρχηση σε αυτά. Οι μελέτες για τα φράγματα Πύλης και Νεοχωρίτη είναι σχεδόν έτοιμες, χρειάζονται απλά επικαιροποίηση και φυσικά πολιτική βούληση. Να δούμε πως θα ξεκινήσει το θέμα του φράγματος Μουζακίου αλλά και ο Αχελώος», πρόσθεσε ο κ. Γέμτος.
«Χωρίς νερό, δεν υπάρχει προοπτική»
Το τελευταίο διάστημα στη χώρα και τη Θεσσαλία σημειώνονται βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, συνεπώς υπάρχει αρκετό νερό έπειτα από την παρατεταμένη ανομβρία τον Νοέμβριο. Στο θέμα των υδάτων ο κ. Γέμτος μίλησε για το νομοσχέδιο που προβλέπει ένα γενικότερο έλεγχο του νερού, τη στάθμη των υδάτων, όπως και την ποιότητά τους. Αρχικά, ο ίδιος έκανε λόγο για μια περίοδο που δεν χωράει εφησυχασμό όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Ο Υπουργός κ. Σκέρτσος στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε μια σειρά από νομοθετήματα, και έγιναν μεταβολές σε ένα Νόμο του ’23 για τη διαχείριση των υδάτων. Δεν μπορούμε να καμαρώνουμε ότι εισπράξαμε μέχρι τον Οκτώβριο 21 δις ευρώ από τον τουρισμό. Του χρόνου θα είναι ανάλογη εικόνα αν δεν έχουν νερό η Σαντορίνη ή η Μύκονος; Μήπως θα πρέπει και στα νησιά να κοιτάξουμε αν χρειάζεται φράγμα για το λίγο διαθέσιμο νερό, ώστε να αποθηκεύουμε για τα καλοκαίρια; Χρειαζόμαστε ένα γενικό σχέδιο όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Το νομοσχέδιο προβλέπει να ελέγχουμε τα υπόγεια ύδατα, τη στάθμη του νερού, την ποιότητά του. Γίνεται τίποτα από όλα αυτά εδώ στην περιοχή μας; Μια ολόκληρη πεδιάδα κινδυνεύει να ερημοποιηθεί αν αρχίσει να ποτίζει με υφάλμυρα νερά, υπάρχει αυτός ο έλεγχος; Αυτό πρέπει να αναδείξουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια ηγεσία που έχει διάθεση να τα προβάλλει. Και ο Πρωθυπουργός αρχίζει και νιώθει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα υδάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Aναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών