Με ένα µικρό θρίλερ συνοδεύτηκε η σηµαντική συµφωνία που πέτυχε η ΕΑΣ Ορεστιάδας, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, µε την εταιρεία Μύλοι Σόγιας, για την πώληση σχεδόν 26.000 τόνων σκληρού σιταριού στα 367 ευρώ ο τόνος ή 34,5 λεπτά το κιλό στο χέρι του παραγωγού, διαµορφώνοντας νέα δεδοµένα στην εγχώρια αγορά.
Για να φτάσουµε στην οριστικοποίηση της συµφωνίας, που προβλέπει την πώληση και 4.000 τόνων µαλακού σίτου, στον όµιλο Μάρκου, µε 19,5 λεπτά το κιλό, στο χέρι του παραγωγού, χρειάστηκε µια ανοικτή πρόσκληση για πλειστηριασµό, που απηύθυνε -όπως κάνει κάθε χρόνο- η ΕΑΣ Ορεστιάδας στην οποία ανταποκρίθηκαν οκτώ ενδιαφερόµενοι. Επρόκειτο για τις εταιρείες «Μύλοι Σόγιας», «Σόγια Ελλάς», «Μάρκου», «∆ηµητριακή», «Σιάρκος», «Μπαλούκας», «Βουλγαράκης» και «Grain Store» µια βουλγαρικών συµφερόντων εταιρεία, οι οποίες αρχικά κατέθεσαν από έναν φάκελο µε την οικονοµική τους προσφορά.
Είναι πάντως σαφές ότι οι διεθνείς εξελίξεις, έχουν βγάλει στην ουσία εκτός παιχνιδιού τις εγχώριες, µάλλον µικρής εµβέλειας, εµπορικές επιχειρήσεις οι οποίες αρχές του καλοκαιριού και λίγο πριν ξεκινήσουν τ’ αλώνια, είχαν επιχειρήσει να χαµηλώσουν τον πήχη για τις τιµές παραγωγού και να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην εσωτερική αγορά. Μ’ αυτή την έννοια, η διαγωνιστική διαδικασία της Ορεστιάδας έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον, όχι µόνο για το επίπεδο των προσφορών που υποβλήθηκαν αλλά και το φάσµα των ενδιαφεροµένων που έλαβε µέρος στον διαγωνισµό. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι προσκλήσεις που απευθύνει η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά και συνήθως αποβαίνουν προς όφελος των τιµών παραγωγού.
Η αποσφράγιση των φακέλων, από την επιτροπή της ΕΑΣ Ορεστιάδας, έδειξε ότι τέσσερις από τους διεκδικητές των πωλούµενων όγκων είχαν υψηλότερες -µε µικρές µεταξύ τους διαφορές- τιµές από τους υπόλοιπους, µε αποτέλεσµα να προκριθούν στο δεύτερο γύρο και να τους ζητηθεί να υποβάλλουν βελτιωµένη προσφορά.
«Ζητήθηκε το ρίσκο τους και το έδωσαν. Στις βελτιωµένες προσφορές οι τέσσερις κονταροχτυπήθηκαν και δόθηκαν υψηλότερες τιµές έως και 2 λεπτά το κιλό, µεταξύ πρώτου και δεύτερου χτυπήµατος», µας ανέφερε ο πρόεδρος της δραστήριας οργάνωσης, η οποία απέδειξε έµπρακτα το πόσο καθοριστικός µπορεί να είναι ο ρόλος του συνεργατισµού, για την προάσπιση και την προώθηση των συµφερόντων των παραγωγών.
Για τους συνολικά 25.700 τόνους (συν άλλους περίπου 300 τόνους, που αναµένεται να προστεθούν από παραγωγούς του Νότιου Έβρου) η τιµή που πρόσφερε η Μύλοι Σόγια ανέρχεται σε 367 ευρώ ο τόνος, που µεταφράζεται σε 345 ευρώ ο τόνος, τιµή παραγωγού.
«Έχει και άλλους παραγωγούς στην περιοχή, οι οποίοι κρατούν σκληρό σιτάρι σε αποθήκες και δεν αποκλείεται να µας έρθουν και άλλοι τόνοι από έξω τις επόµενες ηµέρες. Παίζει και αυτό το σενάριο. Για αυτό στην προκήρυξη – πρόσκληση προς τους εµπόρους είχαµε βάλει 25.000 τόνοι +- 10%, για να έχουµε ένα περιθώριο για ακόµη 2.500 τόνους αν µας προκύψουν», διευκρινίζει ο κ. Κουµπρίδης και δηλώνει ικανοποιηµένος από το deal, καθώς «στη τιµή στο σκληρό είµαστε 45 ευρώ πάνω στον τόνο από την τελευταία εµπορική πράξη που έγινε στην εγχώρια αγορά. Οι συνάδελφοί µας στον Πλατύκαµπο, έκαναν ένα σηµαντικό βήµα µε την πώληση των ποσοτήτων και την τιµή να διαµορφώνεται στα 320 ευρώ τον τόνο, αλλά 4,5 λεπτά ανά κιλό δεν είναι αµελητέα διαφορά».
Για την ποιότητα του σιταριού της Ένωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ειδικό τους βάρος είναι στο 79%, τα υαλώδη περί το 34% και οι πρωτεΐνες στο 11,1%. «Είναι µέτριας ποιότητας φέτος, αλλά δεν θα βρείτε και καλύτερα στην ελληνική αγορά», είπε ο ίδιος.
agronews.gr