Λέξεις κλισέ βγαλμένες από το ντουλάπι των αναμνήσεων στα φετινά Χριστούγεννα, όπως το «πνεύμα των Χριστουγέννων» , η «μαγεία των Χριστουγέννων», η «οικογενειακή θαλπωρή»… Οικογενειακή θαλπωρή, αξία ανεκτίμητη που λόγω της ενεργειακής κρίσης προσλαμβάνει πλέον τη δέουσα βαρύτητα.

Η εποχή των αυτονόητων ανέσεων, φαίνεται να περνά ανεπιστρεπτί. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι της αβεβαιότητας, του πολέμου στην Ευρώπη, των πολιτικών εξελίξεων, αλλά εμείς επιμένουμε να κρατάμε το «πνεύμα των Χριστουγέννων», ως πολύτιμο πετράδι στο θησαυροφυλάκιο της σκέψης.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν. Διαβάζεται και ως «Christmas spiritμιας και έχουμε καταληφθεί από το δυτικό τρόπο ζωής, ειδικά οι νεότερες γενιές. Και η γαλοπούλα άλλωστε δάνεια συνήθεια είναι από την ημέρα των Ευχαριστιών (Thanks

giving) η οποία ειρήσθω εν παρόδω γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια από τους νέους και στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως ίσως και το «Halloween».

Τα Χριστούγεννα βέβαια είναι ευκαιρία αναπόλησης, οι μέρες αυτές είναι της νοσταλγικής διάθεσης και της οικογενειακής ζεστασιά κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παλιότερα το κάναμε ξεφυλλίζοντας οικογενειακά άλμπουμ, τα οποία λόγω ψηφιακής εποχής αρχίζουν να εκλείπουν, όπως και οι βιντεοθήκες. Η νοσταλγική διάθεση έχει δώσει τη θέση της σε πιο σύγχρονους όρους όπως οι «χρονοκάψουλες».

Ας υιοθετήσουμε κι  εμείς λοιπόν στο σημερινό μας σημείωμα αυτή τη μέθοδο στην οποία αρέσκονται οι νέοι, που θα τους δείτε στο γιορτινό τραπέζι να χασκογελούν παίζοντας με το κινητό τους από κάποια ανάρτηση φίλου ή φίλης στα προσφιλή «social media».

Αν λοιπόν είχαμε αποθέσει κάποια αντικείμενα πριν από τρεις, τέσσερις δεκαετίες σε αυτή τη χρονοκάψουλα παραμονές Χριστουγέννων και την ανοίγαμε σήμερα ανήμερα Χριστούγεννα του 2022, τι θα βρίσκαμε;

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του «Νέου Αγώνα»