ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πριν εκατόν τριάντα ένα χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου του 1891, μία δεκαετία μόλις μετά την απελευθέρωση της Καρδίτσας από τους Τούρκους (1881), στην Αγγλία έπαιζαν ήδη οργανωμένη μπάλα.

Στον προημιτελικό του Κυπέλλου που έγινε εκείνο το απόγευμα ανάμεσα στη Στόουκ Σίτι και τη Νοτς Κάουντι του Νότιγχαμ, μία φάση στο τελευταίο λεπτό σημάδεψε την ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!

Η Νοτς Κάουντι προηγούνταν με 0-1, η Στόουκ σφυροκοπούσε για την ισοφάριση και πράγματι θα έφθανε σ’ αυτή αν ένας παίκτης των αντιπάλων δεν σταματούσε τη μπάλα με το χέρι πριν περάσει τη γραμμή!

Τότε όμως δεν είχε ακόμη καθιερωθεί το πέναλτι. Η “εσχάτη των ποινών” που είχε εμπνευστεί ο ιρλανδός τερματοφύλακας Γουίλιαμ Μακ Κραμ (διευθυντής κλωστουφαντουργίας παρακαλώ!) και πρότεινε ένα χρόνο νωρίτερα, είχε απορριφθεί από την ομοσπονδία της Αγγλίας ως μη σοβαρός κανονισμός!!!

Έτσι ο ρέφερι κατελόγισε φάουλ στη μικρή περιοχή! Όλοι οι παίκτες της Κάουντι μπήκαν μπροστά στη γραμμή του τέρματος, η εστία έγινε… κλειδαρότρυπα, ο τερματοφύλακας φυσικά απέκρουσε και η ομάδα του Νότιγχαμ προκρίθηκε στα ημιτελικά! Ακολούθησε όμως γενική κατακραυγή!

Τίποτα δεν ήταν οι φωνές του Μαρινάκη μπροστά στις διαμαρτυρίες των ανθρώπων της Στόουκ που ούρλιαζαν για κλοπή! Ένας πραγματικός χαμός! Κι επειδή τότε δεν υπήρχε Κυριάκος στην Αγγλία να πάρει “κεφάλια” και να βάλει τους επιχειρηματίες στη θέση τους, εκτάκτως λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου του 1891 στη Γλασκόβη μαζεύτηκαν όλοι οι ποδοσφαιράνθρωποι του βρετανικού νησιού για να δουνε τι θα κάνουν!

Η λεγόμενη διεθνής ένωση ποδοσφαίρου που αποτελούνταν από τις ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Αλλωστε αυτοί ήταν τότε και όλο διεθνές ποδόσφαιρο! Οι υπόλοιποι δεν ήξεραν τι έχει μέσα η μπάλα καθώς πάλευαν ακόμη με τους… Ομερ Βρυώνηδες!!!

Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, μέσα στα σκοτζέζικα αυθεντικά ουίσκι και τα μπράντι, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός του πέναλτι που θα εφαρμόζονταν μάλιστα από την ερχόμενη κιόλας αγωνιστική σεζόν

Έτσι θα φθάσουμε στο απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1891 και στον αγώνα Γουλβς – Ακρινγκτον για το πρωτάθλημα, όπου θα εκτελεστεί το πρώτο πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Ο παίκτης της Γουλβς (που κέρδισε το ματς με το ευρύ 5-0), Μπίλι Χιθ μετά από χέρι αντιπάλου αμυντικού, θα στήσει τη μπάλα στα 11 μέτρα απέναντι από τον τερματοφύλακα και θα σκοράρει! Το πρώτο επίσημο γκολ απο την “εσχάτη των ποινών” ήταν γεγονός!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, φθάσαμε μέχρι τον… ηλεκτρονικό ρέφερι και πλέον και σε πέναλτι που μπορεί να ρίξουν κυβερνήσεις!!!

Το σκίτσο είναι από τον πρώτο διεθνή αγώνα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έγινε ανάμεσα στις Εθνικές ομάδες της Σκωτίας και της Αγγλίας (0-0) στις 30 Νοεμβρίου του 1872.

——————————–

«Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες»

Αριστοτέλης Ωνάσης