Του Αποστόλη Στεφανή  – Γεωπόνου

Επίσκεψη δραστηριοτήτων είχε στις ημέρες μας το σώμα Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με δύο τμήματα στην καθόλα φιλόξενη κοινότητα της Καρδίτσας, τα Κανάλια.

Βέβαια η φιλοξενία δεν θα μπορούσε να βασισθεί μόνο στο πανέμορφο τοπίο της κοινότητας, στα αξιοθέατά της, στο μουσείο της που βρίσκεται στο ανακαινισμένο πανέμορφο πέτρινο σχολείο του Συγγρού, στο μουσείο στολών, φωτογραφιών και συγγραμμάτων, στο πνευματικό της κέντρο, στη φοβερή πλατεία με τα πλατάνια της και την απίστευτη θέα προς τον καταπράσινο κάμπο, στα γραφικά πετρόχτιστα καλντερίμια και κτήρια, στα όμορφα υψηλά αρχοντικά, τα παραδοσιακά μαγαζιά με τα παν νόστιμα εδέσματα, αλλά πολύ περισσότερο στους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους, με προεξάρχοντα τον διαρκώς χαμογελώντα και καλοσυνάτο δάσκαλο και υπεύθυνο του μουσείου και όχι μόνο, κ. Αντώνη Λάσδα.

Περί του οδηγισμού: Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η ΄΄πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου΄΄ σε 90 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, 150 χώρες στον κόσμο και 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη. Ο Οδηγισμός είναι ένα παιχνίδι με νόημα. Παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους (ηλικίας από 5 έως 17 ετών) για: να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις, να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν, να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι, να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες, να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα: Το σύνολο των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην οδηγική ιδεολογία και έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα αποτελούν το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.

Μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα αυτοδιοίκησης και ατομικής προόδου, τα παιδιά και οι νέοι αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν να ζουν με αξίες, όπως ο σεβασμός, η πίστη, η συνεργασία και η φιλία.

Οι κλάδοι του οδηγισμού:

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά και οι νέοι χωρίζονται σε 4 μεγάλες ηλιακές ομάδες που αποτελούν τους 4 Κλάδους:

Τα Αστέρια, κορίτσια και αγόρια 5 έως 7 ετών.

Τα Πουλιά, κορίτσια και αγόρια 7 έως 11 ετών.

Τους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 11 έως 14 ετών.

Τους Μεγάλους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 14 έως 17 ετών.

Οι επισκέπτες στα Κανάλια οδηγοί: Το πρώτο τμήμα του σώματος ελληνικού οδηγισμού επισκέφτηκε τα Κανάλια στις αρχές Ιουλίου και ανήκε στο τοπικό τμήμα Τρικάλων και Φαρσάλων.

Ανήκε στον κλάδο των Αστεριών, κορίτσια και αγόρια ηλικίας 5-7 ετών. Παρέμειναν στα Κανάλια για μια ημέρα. Το δεύτερο τμήμα του σώματος ελληνικού οδηγισμού που αποχώρησε από τα Κανάλια στις 20 Ιουλίου και παρέμεινε 10 ημέρες, ανήκε στα τοπικά τμήματα Αθηνών, Γλυφάδας, Καρδίτσας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Τρικάλων, ήταν του κλάδου Οδηγών, και περιλάμβανε κορίτσια και αγόρια ηλικίας 11 έως 14 ετών.

Δραστηριότητες: Το τμήμα του κλάδου των Οδηγών, περιλάμβανε 60 κορίτσια και αγόρια, καθώς και διοίκηση εκ μερικών νεαρών δεσποινίδων και αγοριών.

Είχαν στρατοπεδεύσει στον μεγάλο περιφραγμένο αύλειο χώρο του παλαιού και νέου Δημοτικού Σχολείου των Καναλίων και διαβιούσαν σε μοντέρνες σκηνές των 3 παιδιών. Τα γεύματα ετοιμάζονταν στον αύλειο χώρο που ήταν ειδικά διαμορφωμένος γι’ αυτόν τον σκοπό. Όλες οι 10 ημέρες της διαμονής των παιδιών ήταν εντελώς καλυμμένες με δραστηριότητες, είτε στον αύλειο χώρο, είτε στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων, είτε στην ευρύτερη εγγύς περιοχή του Νομού με διάφορα αξιοθέατα. Τα παιδιά, κάποια στιγμή, κατά ολιγομελή τμήματα, ξεναγήθηκαν στο σχολείο του Συγγρού που έγινε μουσείο πριν αρκετά χρόνια και σε άλλα μέρη από τον υπεύθυνο δάσκαλο Αντώνη Λάσδα που δραστηριοποιείται αγογγύστως σε κάθε ευκαιρία.

Η κοινότητα Καναλίων: Κανάλια είναι χωριό του δήμου Μουζακίου, της περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού) Καρδίτσας στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 345 κατοίκους. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων, στους βορειονατολικούς πρόποδες των Αγράφων, 14 χιλιόμετρα δυτικά από την Καρδίτσα. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό σύμφωνα με το χειρόγραφο από τον Θεόδωρο Γ. Πάσχο του 1949, βασισμένο σε χειρόγραφο του Γούλα Ευαγγ. Πάσχου του 1785, ήταν βακούφι της γυναικείας μονής Λυκουσάδας στη Λοξάδα. Στην περιοχή υπήρχαν πήλινοι αγωγοί (κανάλια) με τα οποία μεταφερόταν νερό στη Λοξάδα.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, μετέφεραν το γάλα από τα αιγοπρόβατα της μονής. Να σημειωθεί ότι η λέξη Κανάλια είναι προελεύσεως Ιταλικής, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας, όπως τουλάχιστον πιστεύεται και δια το “Φρούριον” (κάστρον) της γείτονος κωμοπόλεως Φαναρίου Καρδίτσας.

Επίλογος: Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε θάλασσα, αυτή που επιζητούν οι νεότεροι, όμως από την άποψη της ομορφιάς της φύσης, του περιβάλλοντος και του άριστου τόπου καλοκαιρινής αναψυχής, θεωρώ ότι κατέχουμε τα πρωτεία πανελλαδικά.