Να και μια ενδιαφέρουσα είδηση από το Ην. Βασίλειο, για το πρώτο «ακίνητο» σύστημα αιολικής ενέργειας σε στέγη στην Οξφόρδη.
Καθώς η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωράει, αναπτύσσονται τα σχέδια αιολικής ενέργειας χωρίς κίνηση. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της φωτογραφίας, που αποτελεί σύστημα αμερικανικής εταιρείας, το οποίο δοκιμάζεται στην οροφή εργοστασίου αυτοκινητοβιομηχανίας, προτού εγκατασταθεί αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Όπως και οι αντλίες θερμότητας και άλλα στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, η μονάδα αιολικής ενέργειας δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Καταλαμβάνει ένα αρκετά ταπεινό σημείο στην άκρη της οροφής του εργοστασίου, με γωνία προς τον επικρατούντα άνεμο.
Η μονάδα αποτελείται από κάθετες αεροτομές που δημιουργούν ένα φαινόμενο κενού, τραβώντας τον άνεμο πίσω από έναν εσωτερικό έλικα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η “ακίνητη” τεχνολογία μας για την αιολική ενέργεια έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί απρόσκοπτα παράλληλα με τα ηλιακά συστήματα, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τις στέγες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως ο θόρυβος, οι δονήσεις και οι επιπτώσεις στην άγρια ζωή», εξηγεί ο Claus LŅnborg, διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρείας.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στην αιολική ενέργεια, μήπως πλέον μπορούμε να καταλάβουμε την αγωνία κάποιων στην Ελλάδα να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να εγκατασταθούν σε χρόνο ντε-τε οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, η τεχνολογία των οποίων σε λίγο καιρό θα είναι ξεπερασμένη;
Ή για να το θέσουμε αλλιώς, γιατί η Ελλάδα να μην πρωτοπορήσει στην αιολική ενέργεια και αντί για τις ανεμογεννήτριες να υιοθετήσει νέου τύπου τεχνολογίες, που δεν απειλούν τα βουνά και το παρθένο φυσικό περιβάλλον (όπως τα Άγραφα) και φυσικά δεν θα είναι ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών;
Κ.Π.