Ξεκίνησαν οι έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό DNA στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν πάνω από 300 κυβικά χώματος από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.
«Αν υπάρχουν θα βρεθούν, αλλά επειδή τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο ίσως δεν καταφέρει να τα ταυτοποιήσει»
Η δειγματοληψία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και σήμερα τα τρία βελγικά μαλινουά αναζητούν ανθρώπινο DNA. Μάλιστα, η Μόλλυ, η Κόρντα και ο Έκο μπορούν να το εντοπίσουν ακόμα και 13 χρόνια αργότερα, ενώ έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αρκετές υποθέσεις εξαφάνισης, όπως αυτής του Μπάμπη Κούτσικου.
Η έρευνα άρχισε νωρίς το πρωί στο χώμα που απομακρύνθηκε από το σημείο της σύγκρουσης ενώ περιείχε υλικό από τα πρώτα βαγόνια, με στόχο να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και να βρεθούν τυχόν νέα στοιχεία για τις συνθήκες της σύγκρουσης.
Διαψεύδοντας την άποψη ότι «λόγω χρόνου, δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία», η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9, Αγγελική Διακομανώλη, δήλωσε στο Thesstoday.gr ότι τα σκυλιά της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινο υλικό έως και χρόνια μετά.
«Εφόσον υπάρχουν υπολείμματα, θα βρεθούν»
«Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά από 13 χρόνια. Το ότι πέρασαν 13 μήνες, δε σημαίνει ότι δε θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί θα βρεθούν» λέει.
«Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο, επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;» προσθέτει.
Σύμφωνα με την κ. Διακομανώλη, ο τρόπος διεξαγωγής των ερευνών στο οικόπεδο τις προηγούμενες μέρες, με βαρέα οχήματα να σκάβουν στο σημείο, αντιτίθεται στο διεθνές πρωτόκολλο.
«Το υλικό που έχουμε δει από ειδησεογραφικά δίκτυα, με φορτηγά να προσεγγίζουν και να σκάβουν στο σημείο, δεν περιγράφεται σε κανένα πρωτόκολλο διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων. Τα μηχανήματα που πάτησαν σε αδρανή υλικά που κρύβουν οστά και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως τα θρυμμάτισαν, καταστρέφοντας τη μοναδική πιθανότητα να βρεθεί ό,τι υπάρχει σε αυτό το χώμα και επηρεάζοντας αρνητικά τα δείγματα», εξηγεί η ίδια, ενώ υπογραμμίζει πως η έρευνα της Anubis K-9 ακολουθεί πιστά τα διεθνή πρωτόκολλα που απαιτούν οι ευαίσθητες επιχειρήσεις έρευνας.