Μετά τηνγαλλική μπαγκέτα, ήρθε η σειρά τηςτυνησιακής χαρίσαγια να καταχωρηθεί από τηνUnescoστην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η Επιτροπή Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, που συνέρχεται στην Ραμπάτ του Μαρόκου και τιμά μάλλον τις παραδόσεις που πρέπει να διασωθούν παρά τα ίδια τα προϊόντα, ανακοίνωσε ότι ενέγραψε στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς «την χαρίσα, την γνώση, την τεχνογνωσία και τις γαστρονομικές και κοινωνικές πρακτικές».

Η χαρίσα παρασκευάζεται με βάση τις αποξηραμένες στον ήλιο πιπεριές, φρέκαμπαχαρικά και ελαιόλαδο, το οποίο βοηθά στην συντήρηση και αμβλύνει την καυτερή γεύση. Βρίσκεται σε κάθε πιάτο στην Τυνησία και εξάγεται σε πολλές χώρες.

«Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, ως συστατικό, ακόμη και ως αυτοτελές πιάτο. Η χαρίσα είναι γνωστή σε ολόκληρη τηντυνησιακή επικράτεια, όπου παρασκευάζεται και καταναλώνεται, κυρίως στις περιοχές όπου καλλιεργείται η πιπεριά», αναφέρεται στον φάκελο της υποψηφιότητας της Τυνησίας.

«Θεωρείται στοιχείο της εθνικής γαστρονομικής ταυτότητας καιπαράγοντας κοινωνικής συνοχής.Παρασκευάζεται και καταναλώνεται σε ολόκληρη την τυνησιακή επικράτεια και θεωρείται στοιχείο που ενώνει την χώρα».

Η σύμβαση για την διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς προωθεί τη διαφύλαξη της γνώσης και της τεχνογνωσίας που είναι αναγκαία στην παραδοσιακή χειροτεχνία.

SAFEGUARDING CULTURAL HERITAGE: UNESCO examining 56 proposals to add to Lists of Intangible Heritage

Εργαλείο της πολιτιστικής διπλωματίας, ανταμείβει «τις πολιτισμικές πρακτικές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, όπως οιπροφορικές παραδόσεις, οι τέχνες του θεάματος, οι κοινωνικές πρακτικές, τα τελετουργικά και οι γιορτινές εκδηλώσεις ή ακόμη οι γνώσεις και οι πρακτικές που σχετίζονται με την φύση και την οικουμένη».

Ο κατάλογος της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από530 στοιχεία, τα 72 από τα οποία χρειάζονται επείγοντα μέτρα διαφύλαξης.

Πηγή:cnn.gr