Β. Τσιάκος: Ασφυκτικότερα τα οικονομικά στους Δήμους από τα τέλη ταφής απορριμμάτων και παρεπιδημούντων και τις πολεοδομικές παραβάσεις

Ασφυκτικότερα οικονομικά πλαίσια δημιουργούνται στους Δήμους της χώρας, την ώρα που βρίσκονται σε ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Σε τρεις οικονομικές αποφάσεις που αφορούν τους Δήμους αναφέρθηκε ενημερωτικά ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος στην έναρξη της σημερινής (28/5) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας. Αρχικά σημείωσε ότι καταργείται το τέλος παρεπιδημούντων (φορολογική υποχρέωση που επιβάλλεται στις ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις για τη διαμονή επισκεπτών), δηλαδή τα χρήματα που λάμβαναν οι Δήμοι. «Σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού το τέλος παρεπιδημούντων αποδίδεται στους Δήμους άμεσα» είπε και πρόσθεσε ότι είναι μια απαράδεκτη απόφαση που πρέπει να παρθεί πίσω. «Ως ΚΕΔΕ έχουμε δεσμευτεί ότι θα το ζητήσουμε επιτακτικά» σημείωσε.

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι ενώ οι Δήμοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, έχει έρθει το τέλος ταφής απορριμμάτων ύψους 240 εκ ευρώ. Χαρακτήρισε «χαράτσι» το συγκεκριμένο τέλος που καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι, ενώ ενημέρωσε πως το δικαστήριο που ήταν να γίνει μετά την νομική προσφυγή της ΚΕΔΕ, αναβλήθηκε διότι δεν κατέθεσε φάκελο το Υπουργείο Ενέργειας και η εταιρεία ανακύκλωσης. Μάλιστα έκανε λόγο για «εμπαιγμό απέναντι στους Δήμους».

Τέλος ο κ. Τσιάκος ενημέρωσε ότι καταργούνται οι εισπράξεις των Δήμων από πολεοδομικές παραβάσεις, που μέχρι τώρα αποδίδονταν κατά 25% στους Δήμους, κατά 50% στο Πράσινο Ταμείο και 25% στο Υπ. Υποδομών.