Β. Τσιάκος: «Προτεραιότητα η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας» - Συμφωνία με τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων

* Κάλεσμα για συνεισφορά στην άσκηση πίεσης ώστε να δοθούν κονδύλια

Κονδύλια για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ο Δήμος Καρδίτσας. Είναι δύο ζητήματα τα οποία πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα είπε ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος στη σημερινή (15/4) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας συμφωνώντας με αιτήματα που έθεσε η προσωρινή Διοίκηση της Ένωσης Γονέων μαθητών σχολείων του Δήμου Καρδίτσας. Μάλιστα ο κ. Τσιάκος κάλεσε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν με το Δήμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια άσκησης πίεσης προκειμένου να δοθούν κονδύλια για την θωράκισή τους.

Πιο αναλυτικά, το ζήτημα της κατάστασης στις κτιριακές υποδομές των σχολείων στο Δήμο Καρδίτσας (όπως παλαιότητα, φθορές, αντισεισμική -στατική επάρκεια, πυρασφάλεια κλπ) αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της προσωρινής διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων γονέων μαθητών σχολείων Δήμου Καρδίτσας.

«Η ασφάλεια παραμένει βασικό ζήτημα»
Εκ μέρους των παριστάμενων ο κ. Μιχάλης Σιώκος Πρόεδρος στην προσωρινή διοίκηση ανέφερε ότι το θέμα της ασφάλειας στα σχολεία παραμένει βασικό ζήτημα, δύο μήνες πριν το τέλος μίας ακόμη σχολικής χρονιάς. Ένα ζήτημα, υπογράμμισε, που αφορά τις ζωές των παιδιών και των ανθρώπων που εργάζονται στις σχολικές μονάδες.
Μεταξύ άλλων ο κ. Σιώκος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το έτος κατασκευής σχολικών κτιρίων και για απουσία οικοδομικών αδειών σε πολλές σχολικές μονάδες. Πρόσθεσε ότι είναι κατασκευασμένα πριν από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 το 65% των Γυμνασίων – Λυκείων και το 75% των Δημοτικών και μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένου αντισεισμικού ελέγχου.
Ακόμη μίλησε για διάφορα θέματα που αφορούν σχολικές μονάδες, όπως για παράδειγμα ότι το 7ο νηπιαγωγείο ηλεκτροδοτείται από το δημοτικό σχολείο με εξωτερικό καλώδιο, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το κυλικείο στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης στο ίδιο σχολείο, υποστήριξε ο κ. Σιώκος, ο πλάτανος που βρίσκεται στην αυλή έχει μεγαλώσει το ριζικό του σύστημα με αποτέλεσμα να έχει περάσει κάτω από το κτίριο και σε μία από τις αίθουσες έχει γίνει τρύπα όπου η Διευθύντρια αναγκάζεται να ρίχνει τσιμέντο κλπ.

Τοποθετήσεις
Τον λόγο αρχικά πήρε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σβερώνης ο οποίος είπε ότι είναι γνωστή η παλαιότητα των σχολείων. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διενέργειας πρωτοβάθμιου προσεισμικού Ελέγχου, ο Δήμος Καρδίτσας έχει δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΣΠ τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Συμπλήρωσε ότι ο Δήμος «τρέχει» το θέμα των αδειών με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι απαιτείται οικοδομική άδεια προκειμένου να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Σημείωσε ότι σε όσα σχολεία έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση προχώρησε και το θέμα της πυρασφάλειας. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε και πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τα συγκεκριμένα σχολικά συγκροτήματα» είπε.
Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Γεννάδιος ανέφερε ότι το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων είναι σύνθετο και ότι η βελτίωσή του προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα. Υποστήριξε ότι τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου πρέπει να ιεραρχηθούν και να καταρτιστεί ένα πλάνο με τη συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και Δήμου.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επανάπαυσης ότι τα παιδιά βρίσκονται σε «σίγουρα χέρια» όταν είναι εκτός σπιτιού. Ακόμη πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος, διότι ο πρωτοβάθμιος είναι μόνο οπτικός. Γι’ αυτό κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να δεσμευτεί για ολοκληρωμένο αντισεισμικό έλεγχο στα σχολεία. «Είναι τα παιδιά μας ασφαλή;» διερωτήθηκε. Τοποθετήθηκαν ακόμη ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Σβάρνας και ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Θεολόγης.

Οι διαφορές στα σίδερα
στις κολώνες
Παίρνοντας το λόγο ο γονέας κ. Πάνος Τζόκας είπε ότι το 4ο Λύκειο είναι κατασκευασμένο το 1974. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι σε μία κολώνα στο ύψος του ενός μέτρου έβαζαν τρία οριζόντια σίδερα και τέσσερα κατακόρυφα. Σήμερα, τοποθετούνται 18 σίδερα οριζόντια και τουλάχιστον 8 κατακόρυφα. «Να καταλάβουμε πόσες φορές παλιά είναι τα περισσότερα κτίρια. Από εκεί ξεκινάει η ανησυχία μας» είπε.

Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος μίλησε για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα. Σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή κάθε χρόνο καλεί όλους τους Διευθυντές των σχολείων πριν ανοίξουν τα σχολεία και ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Δήμος, συνέχισε να βάζει προτεραιότητες στην αντιμετώπισή τους, διότι έχει ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να κινείται.
Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας ότι προσπαθεί να λύσει το χρόνιο πρόβλημα των αδειών. Πρόσθεσε ότι προφανώς προτεραιότητα έχει η αντισεισμική θωράκιση, αλλά η ενεργειακή αναβάθμιση με έργα ύψους 3 εκατ. ευρώ έχει επιλύσει διάφορα άλλα προβλήματα.

Ο κ. Τσιάκος πρόσθεσε ότι υλοποιήθηκε εργολαβία παραβάσεων σε σχολικά κτίρια και αύλειους χώρους ύψους 748.000 ευρώ. Συνέχισε λέγοντας ότι για συντηρήσεις ο Δήμος έδωσε από 2019 μέχρι σήμερα 4,5 εκ ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του έργου που αφορά την αίθουσα εκδηλώσεων του μουσικού σχολείου που έχει δημοπρατηθεί. «Είναι παρά πολλά που πρέπει να γίνουν. Σε συνεργασία η εκπαιδευτική κοινότητα, οι Σύλλογοι γονέων και ο Δήμος, να βάλουμε προτεραιότητες. Συνυπογράφω όλα τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων. Προτεραιότητα που πρέπει να μπει είναι για ασφαλή σχολεία, με αντισεισμική θωράκιση. Οι Δήμοι δεν μπορούν να την κάνουν. Θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση, και θα πρέπει και εσείς να συνεισφέρετε , προκειμένου να κοπεί ένα μεγάλο κονδύλι για τα σχολεία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάκος, ενώ ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση της παιδείας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Έκλεισε λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα δώσει τον καλύτερο εαυτό ώστε όλα τα σχολεία να έχουν αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση.