Βαρύς ο λογαριασμός, αν φύγει η 1η ΤΑΞΑΣ – Εκτακτη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Εκτακτη συζήτηση για το θέμα της 1ης ΤΑΞΑΣ δρομολογεί στο περιφερειακό συμβούλιο της ερχόμενης Τρίτης η περιφερειακή αρχή

Οικονομική ζημιά τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ «βλέπει» ο κόσμος της αγοράς

Ούτε ως σενάριο δεν θέλει να σκέφτεται ο κόσμος της αγοράς του Βόλου, της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης της 1ης ΤΑΞΑΣ από το Στεφανοβίκειο σε άλλον νομό. Το χθεσινό πρωτοσέλιδο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για την αποχώρηση 500 και πλέον πεζοναυτών των ΗΠΑ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια διέμεναν στην πόλη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης με τους Ελληνες συναδέλφους τους, άναψε νέες φωτιές, καθώς συνδέεται άμεσα με το μέλλον της Αεροπορίας Στρατού.

Στο πλαίσιο αυτό το θέμα έρχεται προς συζήτηση εκτάκτως την Τρίτη στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, ενώ ετοιμάζεται ψήφισμα το οποίο θα κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, το ΥΕΘΑ και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι απώλειες που μπορεί να «κοστίσουν» οικονομικά στη Μαγνησία αν η 1η ΤΑΞΑΣ φύγει από την περιοχή υπολογίζονται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, ποσό αστρονομικό για έναν νομό που ακόμη δίνει τη μάχη των αποκαταστάσεων από τις πλημμύρες και έχει περάσει «διά πυρός και σιδήρου» τα τελευταία χρόνια.

«Η 1η ΤΑΞΑΣ πρέπει να παραμείνει στη Μαγνησία. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελέσει πλήγμα για την περιοχή», διεμήνυσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Στο περιθώριο της μαθητικής κατάθεσης στεφάνων χθες το πρωί, στο άγαλμα Ηρώων, στην παραλία του Βόλου, η κ. Παπαδημητρίου ερωτήθηκε για το μέλλον της 1ης ΤΑΞΑΣ και τους φόβους που εκφράζονται εδώ και έξι μήνες για μεταφορά της, δεδομένου ότι συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλας.

«Εμείς, ως Περιφέρεια έχουμε αποφασίσει να κάνουμε αποστραγγίσεις στην περιοχή των Καναλίων και με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις, αρκεί όλοι μαζί να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα», διεμήνυσε η κ. Παπαδημητρίου.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, την ερχόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αποφασίστηκε να γίνει ευρεία συζήτηση για το θέμα μετά τις νέες εξελίξεις, ενώ θα έρθει προς έγκριση ψήφισμα με αίτημα την παραμονή της Ταξιαρχίας στο Στεφανοβίκειο. «Θα υποστηρίξουμε αυτό το ψήφισμα και μπορούν όσοι φορείς το επιθυμούν να το συνυπογράψουν», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.

«Εφιαλτικό το σενάριο»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος μετά και την αποκάλυψη ότι αποχωρούν και οι 500 Αμερικανοί πεζοναύτες, έκανε λόγο για εφιαλτικό σενάριο. Ο ίδιος ανέτρεξε έξι χρόνια πριν όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε απαιτώντας να μην αποχωρήσει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, όπως προγραμμάτιζε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και απέτρεψε οριστικά και αμετάκλητα η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η αποχώρηση των πεζοναυτών των ΗΠΑ κάνει ακόμη πιο δραματική την κατάσταση. Η Μαγνησία δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί άλλη οικονομική αιμορραγία. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς, συντασσόμαστε και με την περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας πάση θυσία να παραμείνει η 1η ΤΑΞΑΣ στην περιοχή. Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να αποτραπεί τυχόν μετεγκατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επίσης ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Σεραφείμ Μαουσίδης. « Οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να αναλάβουν δράση με μπροστάρη τον Δήμο και τη συνέργεια όλων των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων ώστε η φωνή μας να φτάσει στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τετελεσμένα μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς που ακούγονται και είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ -taxydromos.gr