Περιστατικό με ασθενή στο πανεπιστημιακό νοσκομείο που μολύνθηκε από candida auris, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς τελευταία (την περρασμένη Παρασκευή) σύμφωνα με τα όσα ανάφερε στο δελτίο της Θεσσαλίας τηλέορασης ο καθηγητής Αιματολογίας του Παν. Θεσσαλίας Γιώργος Βασιλόπουλος. Επρόκειτο για πολυευαίσθητο στέλεχος του χρυσίζοντος (candida) όπως αποκαλείται αυτού μύκητα, που έχει θορυβήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους λοιμωξιλόγους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, μετά ατα 4 περιστατικά θανάτου στο νσοοκομείο της Πάτρας.

Και αυτό γιατί ο μυκητας αυτός δύσκολα εκριζώνεται και δύσκολα αντιμετωπίζεται. Ο μύκητας αυτός εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος επικάθεται σε επιφάνειες και τις μολύνει αλλά προς το παρόν δεν έχουν δοθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας για την εφαρμογή πρωτοκόλλων για την αντιμετώπισή του.

Πρόκειται για μάι ενδονοσκομειακή λοίμωξη κατέληξε ο καθηγητής από τις πολλές που αναπτύσσονται στα νοσκομεία της χώρας μας και ιδιαίτερα στις εντατικές λόγω της πολυφαρμακίας που έχουμε στην Ελλάδα και της ευκολίας με την οποία χορηγούνταν τα αντιβιωτικά, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη μικροβίων…

Το στέλεχος αυτό της candida auris στο ΠΠΓΝΛ ανιχνεύτηκε από το εργαστήριο της κας Πετεινάκη.