Βλοχός: Γολγοθάς επτά μηνών και κραυγή αγωνίας από τους πλημμυροπαθείς (φωτό & βίντεο)

* 115 οικογένειες ζητούν μετεγκατάσταση και άμεσα απάντηση από τη κυβέρνηση στην πρόταση του Δημάρχου * Χωρίς επιδότηση ενοικίου, ψυχολογικά και οικονομικά είναι εξουθενωμένοι

Ξεκάθαρες απαντήσεις και μάλιστα άμεσα για το μέλλον τους ζητούν από την κυβέρνηση 115 πλημμυροπαθείς οικογένειες του Βλοχού που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη πιο ασφαλή περιοχή.

Σχεδόν επτά μήνες μετά από το καταστροφικό χτύπημα του «Ντάνιελ», το χωριό παραμένει «φάντασμα», καθώς σε μόλις 2-3 διώροφα σπίτια έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι. 200 πλημμυροπαθείς οικογένειες του Βλοχού περνούν τον δικό τους Γολγοθά, με την μετέωρη κατάσταση που επικρατεί να τους έχει εξουθενώσει και ψυχικά αλλά και οικονομικά. Μάλιστα εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου, κάτι που τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό τέλμα.

Σήμερα το μεσημέρι πληγέντες κάτοικοι που είναι διασκορπισμένοι είτε ως ενοικιαστές, είτε ως φιλοξενούμενοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού αρχίζοντας μια σειρά κινητοποιήσεων.

Ο «Νέος Αγών» βρέθηκε ξανά στον Βλοχό όπου ο Πρόεδρος Βασίλης Καλογιάννης και κάτοικοι του χωριού μετέφεραν την αγανάκτηση και την αγωνία που επικρατεί στις τάξεις της τοπικής κοινωνίας. «Μας έχουν ξεχάσει» τονίζουν και υπογραμμίζουν την απουσία κοινωνικής μέριμνας από την πλευρά του κεντρικού κράτους.

«Σπάσαν τα αναχώματα μας πνίξαν τα νερά. Τα σπίτια μας τα χάσαμε, δεν είστε πουθενά», φώναζαν χθες οι κάτοικοι στη συγκέντρωση που είχαν στην πλατεία του χωριού

Μερική μετεγκατάσταση
Να σημειώσουμε ότι στις τάξεις των κατοίκων δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την μετεγκατάσταση του χωριού. Οι 115 οικογένειες ζητούν τη μετεγκετάστασή τους. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες η εφημερίδα, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση τη μερική μετεγκατάσταση του χωριού.
Δηλαδή όσοι κάτοικοι το επιθυμούν να μετεγκατασταθούν στον οικισμό της νέας Μεταμόρφωσης που θα χτιστεί στην περιοχή ανάμεσα σε Παλαμά – Καλυβάκια, ενώ οι υπόλοιποι να παραμείνουν στο χωριό και να λάβουν όλες τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία αποζημιώσεις. Από την Πολιτεία, όπως μας μετέφεραν οι πληγέντες κάτοικοι, περιμένουν εδώ και σχεδόν ένα μήνα μια ξεκάθαρη απάντηση επί της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμαρχος.

Επιδότηση ενοικίου
Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισαν, ελάχιστοι είναι οι πληγέντες που έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου και χωρίς εισόδημα καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα ενοίκιο. Ως ενοικιαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των ιδιοκτητών και ήδη ορισμένοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια που νοίκιαζαν.

Καλλιέργειες
Παράλληλα υπάρχουν ορισμένοι κάτοικοι που δεν έχουν λάβει ακόμη την πρώτη αποζημίωση για τις οικοσκευές, ενώ όσοι έλαβαν τα 6.600 ευρώ, τα ποσά «εξανεμίστηκαν» από το πλήθος των έκτακτων αναγκών που ανέκυψαν λόγω των συνθηκών. Εκκρεμεί η πληρωμή της πρώτης αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
Μάλιστα, τονίζουν ότι ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου και επειδή τα έργα που απαιτούνται για την ομαλή διεξαγωγή της δεν έχουν αποκατασταθεί (καθαρισμοί και διάνοιξη ποταμών και παραποτάμων, αντλιών άρδευσης, απάντληση ομβρίων υδάτων κ.λ.π.), οι αγροκτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση, καθώς αδυνατούν να παράξουν για να βιοποριστούν και να να ταΐσουν τα ζώα τους. Φοβούνται μάλιστα ότι αν καλλιεργήσουν οι αγροτικές εκτάσεις θα ξαναπλημμυρίσουν, εξαιτίας των πρόχειρων αποκαταστάσεων που έχουν γίνει στα αναχώματα, κάτι που διαπιστώθηκε στην τελευταία βροχόπτωση, όπου νερά πέρασαν από τη βάση των επισκευασμένων αναχωμάτων.

Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ακόμη τα εξής:
– Δεν έχει υπάρξει πιστοποίηση από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου ύδατος, με αποτέλεσμα η χρήση του να περιορίζεται μόνο για εργασίες καθαριότητας των οικιών.
-Δεν γίνονται αεροψεκασμοί που επιβεβλημένα απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας από ελονοσίες και άλλες μολύνσεις εντόμων.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών