Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό για την Καρδίτσα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Το δημογραφικό σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατών γης αποτελούν βόμβα βραδυφλεγή στα θεμέλια της τοπικής οικονομίας σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο καθηγητής της Δημογραφίας στο Τμήμα Χωροταξίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης

Η αλήθεια είναι πως για να αντιμετωπιστεί αυτή η πληθυσμιακή συρρίκνωση καθώς η Καρδίτσα έχει καταστεί ένας δορυφόρος της Λάρισας και η Θεσσαλία εν γένει ένας δορυφόρος της πρωτεύουσας, απαιτούνται μια σειρά από μέτρα , δράσεις, έργα και παρεμβάσεις.

Θυμίζουμε απλά πως το 2001 όταν εκκίνησαν τα έργα στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα της Δρακότρυπας στον Αχελώο, είχαν επαναπατριστεί δεκάδες οικογένειες Αργιθεατών από Αθήνα και Σχηματάρι, Οινόφυτα και εργάζονταν στα εργοτάξια της περιοχής ενώ διέμεναν στο Ανθηρό και τα υπόλοιπα χωριά της Αργιθέας.

Μόλις τα έργα σταμάτησαν με απόφαση του ΣτΕ (και έκτοτε δεν ξεκίνησαν ξανά) όλες αυτές οι οικογένειες επέστρεψαν μετά το 2010 στην Αθήνα προς αναζήτηση εργασίας και δεν επέστρεψαν ποτέ…

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναλογία γεννήσεων προς θανάτους στο δήμο Αργιθέας την τελευταία τριετία να είναι μία γέννηση προς 80 θανάτους, σημειώνει ο κ. Κοτζαμάνης!

Στον δε δήμο της Καρδίτσας, η αναλογία είναι μία γέννηση για δυο θανάτους… Στη Θεσσαλία ο μόνος δήμος που παρουσιάζει ισοσκελισμένη αναλογία γεννήσεων με θανάτους είναι αυτός της Λάρισας που συγκεντρώνει τη διοικητική και οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης ότι τα δημογραφικά είναι θετικά ως προς το ισοζύγιο γεννήσεων με θανάτους στις Σποράδες (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόνησο) δείγμα ότι ο τουρισμός ανθεί και συγκεντρώνει νεανικό πληθυσμό από την ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν ισχύει το ίδιο με την υποτιθέμενη ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλίας την αγροτική παραγωγή

Δεν είναι τυχαίο ότι από τα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας και όλης της Θεσσαλίας έχουν φύγει και οι Βαλκάνιοι μετανάστες κυρίως Αλβανοί και Βούλγαροι και τώρα επιχειρούμε να τους αντικαταστήσουμε με Ινδούς., Αιγύπτιους και Πακιστανούς, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η γη αφού πλέον στα χωριά έχουν μείνει μόνον ηλικιωμένοι…

Μέχρι πριν μία δεκαετία αποδίδαμε την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Καρδίτσας κυρίως στην οδική της απομόνωση. Πλέον το θέμα των συνδέσεων με τα μεγάλα αστικά κέντρα λύθηκε με τον Ε-65, αλλά παρά ταύτα η Καρδίτσα εξακολουθεί να φθίνει πληθυσμιακά.

Τη χαριστική βολή έχουν δώσει οι κατακλυσμιαίες πλημμύρες του «Ιανού» και του «Ντάνιελ», όμως και πριν συμβούν αυτές η δημογραφική τάση στην περιοχή δεν ήταν ευοίωνη.

Σε γενικές γραμμές απαιτείται ένα οργανωμένο σχέδιο ανασύνταξης της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας με οδικό χάρτη και στόχους που θα ιεραρχούνται και θα είναι μετρήσιμοι.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν οι τεχνοκράτες των οικονομικών επιτελείων είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επενδύουν κάθε χρόνο για να παράγουν πρωτογενή πλούτο για την εθνική οικονομία με μεγάλο πολλαπλασιαστή στην απασχόληση και προστιθέμενη αξία.

Μόνο έτσι θα μπει ένα φρένο στην πληθυσμιακή αιμορραγία της χώρας και θα αρχίσει αν ακούγεται πιο συχνά το κλάμα του μωρού στην ελληνική περιφέρεια, αντί της πένθιμης καμπάνας στις εκκλησιές…