Ξεπερνούν τις 280 οι φωλιές των κορακοειδών στο Παυσίλυπο, επιπτώσεις και αντιμετώπιση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΠΕΑ ΜΟΥΖΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΣΦΑΙΡΑ

Περισσότερες από 280 φωλιές κορακοειδών υπάρχουν φέτος στο Παυσίλυπο, με την αύξηση του πληθυσμού τους να προβληματίζει την τοπική κοινωνία τους τελευταίους μήνες. Οι επιπτώσεις των κορακοειδών στο αστικό περιβάλλον και ειδικά στην περίπτωση του πάρκου του Παυσίλυπου ποικίλουν και έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Καρδίτσας.

Ερευνητική ομάδα του Τμήματος έχει αναλάβει την εκπόνηση δυο μεταπτυχιακών διατριβών για τα κορακοειδή στην Καρδίτσα. Αφορούν τη βιολογία των κορακοειδών, τις επιπτώσεις τους στο αστικό περιβάλλον και στη στάση των πολιτών απέναντι σε αυτά. Τα στοιχεία και οι προτάσεις της έρευνας αυτής, θα διατεθούν στο Δήμο Καρδίτσας προς αξιοποίηση, όπως είχε ανακοινωθεί σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Πτυχές του ζητήματος και της έρευνας του Τμήματος, παρουσιάζει ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Περικλής Μπίρτσας στην εκδήλωση που διοργανώνουν το απόγευμα της Πέμπτης (11/5) στην αίθουσα στης ΠΕΔ το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου σε συνεργασία με την ΟικόΣφαιρα.

Τα είδη

Ο κ. Μπίρτσας που έχει ειδικότητα στη βιολογία και στη διαχείριση της άγριας πανίδας, σε δηλώσεις του στον Νέο Αγώνα, αναφέρθηκε στα κορακοειδή του Παυσιλύπου λέγοντας ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί σε σχέση με πέρυσι κυρίως εξαιτίας της αναπαραγωγής των πτηνών που στην πλειοψηφίας προέρχονται από το είδος χαβαρόνι.

O καθηγητής κ. Μπίρτσας

Από το είδος αυτό έχουν καταγραφεί στο Παυσίλυπο περισσότερες από 250 φωλιές, ενώ πάνω από 30 είναι οι φωλιές ενός άλλου είδους που λέγεται κάργιες. Υπάρχουν ακόμη δύο είδη σε μικρότερους αριθμούς, οι σταχτοκουρούνες και οι γνωστές καρακάξες.

Εποχή εκκόλαψης των νεοσσών
Όπως δήλωσε ο κ. Μπίρτσας, έχει γίνει καταγραφή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του αριθμού των φωλιών στο Παυσίλυπο. Τα χαβαρόνια καταφθάνουν στις αρχές Μαρτίου. Αφού τελειώσουν την αναπαραγωγική τους διαδικασία, τα περισσότερα φεύγουν και πηγαίνουν στις αγροτικές περιοχές. Τα υπόλοιπα είδη παραμένουν εδώ όλο το χρόνο. Η εποχή αυτή μάλιστα, διευκρίνισε, είναι της εκκόλαψης των αυγών και της εμφάνισης των νεοσσών.

Επιπτώσεις
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, σύμφωνα με τον Μπίρτσα, ποικίλουν και έχουν να κάνουν με τις φωνές και την ηχητική όχληση, το διασκόρπισμα σκουπιδιών, την μετάδοση παθογόνων στον άνθρωπο και τη ρύπανση του αστικού χώρου μέσω των περιττωμάτων, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όχλησης πολιτών όταν τα κορακοειδή θεωρούν πως κινδυνεύουν νεοσσοί που έπεσαν από τη φωλιά.

Επίσης επιπτώσεις υπάρχουν και στην παραγωγή των μικροκαλλιεργητών, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή πιθανώς να δούμε και μεγάλες επιπτώσεις στις καλλιέργειες το καλοκαίρι.

Αντιμετώπιση
Στην έρευνα αυτή, η ομάδα του Τμήματος καταγράφει τους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες και περιοχές για τη μείωση των επιπτώσεων.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών