Για τις αιτίες που οδηγούν στην ερημοποίηση των εδαφών μίλησε ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Θεοφάνης Γέμτος, εστιάζοντας στο φαινόμενο της υφαλμύρωσης και την ανεπάρκεια νερού, για τα οποία μίλησε αναλυτικά στην πρόσφατη διημερίδα του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα, καλεσμένος στην εκπομπή «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» στη «Θεσσαλία Τηλεόραση», ο κ. Γέμτος μίλησε για τις περιοχές με τα υπόγεια ύδατα, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλά. «Οι γεωτρήσεις φθάνουν στα 400 μέτρα βάθος. Εδώ αντιμετωπίζουμε μια πιθανή καταστροφή των εδαφών μας. Προκύπτει διαφορά δυναμικού ανάμεσα στη θάλασσα και τον υπόγειο υδροφορέα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει θαλασσινό νερό σε αυτόν», είπε αρχικά.
Στη συνέχεια, ο κ. Γέμτος μίλησε για την απουσία ελέγχου της ποιότητας των εδαφών. «Κάποιες γεωτρήσεις δεν θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ Μαγνησίας που είχε γίνει πριν χρόνια, το 2000. Ποτίζουμε με υφάλμυρα νερά. Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο), το χειμώνα με τις βροχές πάει πιο βαθιά στο έδαφος. Όταν όμως συνεχίζουμε για αρκετά χρόνια και συσσωρεύεται μια ποσότητα αλάτων, τότε αυτά ανεβαίνουν προς τα επάνω και κάνουν τις καλλιέργειες αδύνατες. Θα επιλέξουμε είτε κάποιες καλλιέργειες ανθεκτικές σε άλατα, είτε θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μάλιστα προειδοποίησε με τα λόγια του ότι «το πιθανότερο είναι να σταματήσουμε να καλλιεργούμε. Αυτό σημαίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας». Βέβαια όχι η μοναδική αιτία, αλλά και τα πολύ χαμηλά αποθέματα νερού στη Θεσσαλία. Οι αγρότες έχουν δεύτερες σκέψεις αν πρέπει να καλλιεργήσουν, να κάνουν τις απαραίτητες δαπάνες για τη δουλειά τους. Ας μη ξεχνάμε, όπως επισήμανε ο κ. Γέμτος, το φόβο για μη επαρκές νερό το καλοκαίρι για τα χωράφια τους.
Για τον ρόλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΟΔΥΘ
«Αρχίζουν τώρα οι συζητήσεις. Ευτυχώς υπάρχει ένα μέτωπο, που είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ΟΔΥΘ. Ξεκίνησαν μια προσπάθεια να δώσουν οδηγίες στους αγρότες. Υπάρχουν δυνατότητες για να βάλουν υβρίδια μικρότερου κύκλο. Να βρουν ποικιλίες στα καλαμπόκια και στο βαμβάκι που θα ωριμάσουν νωρίτερα και με λιγότερο νερό, για να τα βγάλουμε πέρα», είπε για τις ενέργειες αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης.