Υποχρέωσή μας να στήριξουμε και να θωρακίσουμε την Θεσσαλία

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ:

*Εγκαινίασε το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας
*Ηλ. Λεοντάρης: «Ένα όραμα του Δημ. Κουρέτα υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ»

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πλήθους υπουργών, εκπροσώπων της Βουλής, της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και σύσσωμης της Περιφερειακής Αρχής του Δημ. Κουρέτα, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας που στεγάζεται στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Τον πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της οδού Θεοφράστου. Εκεί παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το σύστημα λειτουργίας του Κέντρου μέσα από οθόνες και πίνακες, οι λειτουργίες του που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πρόγνωση του καιρού, ακριβή παρουσίαση των ποταμών και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων, προστασία κατά την αντιπυρική περίοδο και πολλά άλλα.


Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη μέσω βίντεο του προγράμματος πυροπροστασίας μέσω αεροσκαφών των Αερολεσχών της Θεσσαλίας, ενώ σε πραγματικό χρόνο ο πρωθυπουργός είδε την πτήση που πραγματοποιούσε αεροσκάφος της Αερολέσχης πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και άκουσε ζωντανά την συνομιλία που είχαν μέσω συχνοτήτων ο πιλότος με τους υπεύθυνους του Επιχειρησιακού Κέντρου.


Ο πρωθυπουργός τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι διατίθενται πάνω δύο δισεκατομμύρια ευρώ για δομές Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι «υποχρέωση μας είναι να στηρίξουμε τη Θεσσαλία αλλά και να τη θωρακίσουμε σε αντίστοιχα φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον».


Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να δώσει μοντέλα με ακριβείς προβλέψεις για τα καιρικά φαινόμενα. «Γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό. Θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας. Αλλά βέβαια, η πολιτική προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές. Αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όχι απλά πολύ καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων».
Δημήτρης Κουρέτας

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ.Κουρέτας αναφέρθηκε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σημειώνοντας τα εξής: Ανατρέχοντας στα πρακτικά της Βουλής εντόπισα ότι αυτός που πρωτοείπε το “σώστε τη Θεσσαλία” ήταν ο πατέρας σας κύριε πρωθυπουργέ. Και το 1994 όπως προκύπτει πάλι από τα πρακτικά της Βουλής, δύο πολιτικοί συμφώνησαν να γίνει Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Ήταν οι Σουφλιάς, Σουλαδάκης. Έχει μεγάλη σημασία σήμερα, μετά από 30 χρόνια, από τη Θεσσαλία να γίνεται η ουσιαστική έναρξη του Φορέα».

Ο κ. Κουρέτας σημείωσε πως «το Κέντρο έγινε με πόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ενώ τόνισε τις μέγιστες επιχειρησιακές δυνατότητες του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, η δημιουργία του οποίου αποτέλεσε βασικό «άξονα» του προγράμματός του. Πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση, διαχείριση των συνεπειών και αποκατάσταση είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η λειτουργεία του Κέντρου» σημείωσε και πρόσθεσε πως «με το καινούργιο αυτό Κέντρο που εγκαινιάστηκε θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε χρονοσειρές μετρήσεων, τις οποίες θα συσχετίζουμε με επιδημιολογικά δεδομένα, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν και ζητήματα δημόσιας υγείας».

Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στην εκδήλωση των εγκαινίων, για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο του και για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν, σχεδιάζοντας από κοινού την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια, οι δύο άντρες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τον κ. Κουρέτα να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Ηλ. Λεοντάρης

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ηλίας Λεοντάρης στην ομιλία του ανέφερε πως «σήμερα υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ το όραμα του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα που αφορά στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας. Ήτοι, να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη περιφέρεια όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης. Το Κέντρο Συντονισμού και Επιχειρήσεων στηρίζεται στην τεχνολογία και θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες από πολλές πηγές τις οποίες θα επεξεργάζεται, θα κάνει εκτιμήσεις που θα αποτελούν τη βάση για την καλύτερη οργάνωση όλων των φάσεων του κύκλου της Πολιτικής Προστασίας ήτοι πρόληψη, προετοιμασία, έγκαιρη προειδοποίηση, άμεση επέμβαση , διαχείριση των συνεπειών και αποκατάσταση».

Στη συνέχεια ο Στρατηγός ε.α. κ. Λεοντάρης παρουσίασε ένα μέρος των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Επιχειρησιακού Κέντρου. Αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο τόνισε την συνεργασία στον τομέα της πρόληψης με τις υπηρεσίες δασών του ΥΠΕΝ και στην αναθεώρηση του σχετικού σχεδίου “ΙΟΛΑΟΣ”. Χαρακτήρισε «μοναδική, πρότυπη και πρωτότυπη κίνηση την διάθεση χώρων στο κτίριο της Περιφέρειας για τη μετεγκατάσταση της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και έκλεισε με την επιθυμία της Διοίκησης της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα να ξεπεράσει την τυπολατρία και τους ανταγωνισμούς μεταξύ των υπηρεσιών και να απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, του Ιδιωτικού Τομέα, του Εθελοντισμού και των ιδιωτών πολιτών να συνταχθούν στην ίδια πλευρά και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις της Κλιματικής Κρίσης ή Αλλαγής όσο και τους κινδύνους ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής».

Σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών

Μετά τα εγκαίνια του Κέντρου, ακολούθησε σύσκεψη μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργών, περιφερειάρχη, δημάρχων και φορέων της Θεσσαλίας για την πορεία των έργων αποκατάστασης ολόκληρης της περιοχής.


Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Δύο σκέψεις μόνο για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Πολλά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια και σε όλους όσοι εργάστηκαν προκειμένου να μπορέσετε να δημιουργήσετε αυτό το περιφερειακό συντονιστικό κέντρο, το οποίο μας δίνει πολύ μεγαλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα και, κυρίως, πολύ καλύτερη εικόνα για τις πραγματικές συνθήκες στο πεδίο. Είναι κάτι το οποίο ξέρουμε ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης.
Νομίζω ότι κάνατε πολύ καλά, κ. Περιφερειάρχα, που δώσατε χώρο στην Πυροσβεστική, έτσι ώστε να στεγάζεται η Διοίκησή της και το δικό της επιχειρησιακό κέντρο, δίπλα στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Αυτή είναι και η λογική, εξάλλου, την οποία έχουμε υιοθετήσει στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ σημαντικό αυτό το δόγμα να αναπαράγεται και σε περιφερειακό επίπεδο.
Γνωρίζετε την τιτάνια, την πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα. Δεν θα πω πολλά για το αντικείμενο αυτό, θα θυμίσω μόνο ότι δαπανούμε παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, πρωτίστως ευρωπαϊκών πόρων, για την ενίσχυση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας.
Αλλά, βέβαια, η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο τις υποδομές αυτές καθαυτές, αφορά και τη χρήση της τεχνολογίας, στην οποία θα επιμείνω πολύ, διότι μας δίνει πια τη δυνατότητα να έχουμε, όχι απλά πολύ καλύτερη real time εικόνα, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων.
Η Πολιτική Προστασία, όμως, είναι και διαδικασίες και πνεύμα συνεργασίας. Σε αυτό θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη πρόοδο συνολικά στη χώρα στο να συνεργαζόμαστε καλύτερα.
Η Πυροσβεστική, η οποία πάντα έχει τον πρώτο ρόλο, με τις Δασικές Υπηρεσίες, με τους Δήμους, με τις Περιφέρειες, με την Αστυνομία, κάτω από έναν ενιαίο συντονισμό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κρίση, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, προτάσσοντας πάντα και πρώτα και πάνω απ’ όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες φοβάμαι ότι από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξαναδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το τονίζω: δεν λέω ποτέ «θα είμαστε έτοιμοι». Θα είμαστε πιο έτοιμοι. Διότι είναι μια διαρκής προσπάθεια βελτίωσης, δημιουργίας, ενίσχυσης των υποδομών -αυτά θα τα συζητήσουμε και στη συνέχεια-, όπου έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα από την Περιφέρεια, από το κεντρικό κράτος και από τους Δήμους.
Και να ευχηθώ και εγώ να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το Επιχειρησιακό αυτό Κέντρο. Πάντως, η ετοιμότητά μας θα κρίνεται από τον βαθμό προετοιμασίας για τα πιο δύσκολα περιστατικά, γι’ αυτά τα οποία ενδεχομένως και εμείς οι ίδιοι δυσκολευόμαστε να προβλέψουμε.
Οπότε, συγχαρητήρια και πάλι σε όσους εργάστηκαν ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να δημιουργηθούν αυτές οι δύο πολύ σημαντικές υποδομές.
Εμείς στη συνέχεια θα κάνουμε μια κλειστή σύσκεψη για να συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους την πρόοδο των έργων αποκατάστασης. Θα το ξαναπώ ότι για εμάς είναι μια προτεραιότητα, η οποία απορροφά σημαντικότατους πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το γνωρίζει πολύ καλά και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι μαζί μας.
Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη Θεσσαλία σε αυτή την δύσκολη και μακρά πορεία αποκατάστασης, αλλά ταυτόχρονα να την θωρακίσουμε απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία μπορεί να ξαναπροκύψουν στο μέλλον. Αλλά και να αντιμετωπίσουμε το δομικό πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας, το οποίο δεν είναι καινούργιο.
Και θα κλείσω από εκεί που ξεκινήσατε, κ. Περιφερειάρχα. Διέτρεχα αυτή την ομιλία την οποία είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 2002 στη Βουλή -για να μην νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι τωρινό. Ήταν μάλιστα μια ομιλία η οποία είχε γίνει με αφορμή κάποιες δικαστικές εμπλοκές του έργου της εκτροπής του Αχελώου.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από τότε, ζητούσε τι; Να γίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα τα μικρά και μεσαία φράγματα και προστατευτικά έργα, τα οποία ήδη μας προτείνονται να γίνουν. Και βέβαια να γίνουν και τα μεγάλα έργα, αλλά αυτά ξέρουμε ότι θέλουν πολύ πιο «βαριές» διαδικασίες αδειοδότησης.
Και είχε πει τότε, το 2002, «η Θεσσαλία πράγματι εκπέμπει SOS, κραυγή αγωνίας. Πράγματι κινδυνεύει να γίνει έρημος σε ορατό χρόνο».
Αυτή η προειδοποίηση, ήταν μια προειδοποίηση του 2002. Σήμερα είμαστε στο 2024. Ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα και όχι καλύτερα. Είναι χρέος και της δικής μας γενιάς, όλων ημών, αυτό το δυστοπικό μέλλον, το οποίο κάποιοι περιέγραφαν από τότε με τα πιο μελανά χρώματα, να το αποτρέψουμε. Μπορούμε, έχουμε και τη γνώση και τη δυνατότητα να το κάνουμε πράξη για το καλό της Θεσσαλίας. Σας ευχαριστώ πολύ».