Υποβάθμιση και πορεία γεμάτη με εμπόδια, παρά τα επιτεύγματα των Πανεπιστημίων

Τα νούμερα φανερώνουν την αλήθεια. Είναι αμείλικτα και πάντα μέσα από αυτά διεξάγουμε συζητήσεις με ισχυρότερες βάσεις και ουσιαστικά επιχειρήματα.

Αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση που λαμβάνουν από το κράτος τα Δημόσια πανεπιστήμια, ιδίως τώρα που έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα περί ίδρυσης ιδιωτικών σχολών. Εξηγούμαστε λοιπόν: τα στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς κατατάξεις και τα ανέλυσε πρόσφατα και ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρουσιάζουν συνεχή υποβάθμιση των κρατικών μας πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, Πανεπιστήμια όπως το Μετσόβιο, το Καποδιστριακό και αυτό της Κρήτης κατατάσσονται στο top 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Ωστόσο, η επιβράβευση που δέχονται είναι 2,5 φορές χαμηλότερος προϋπολογισμός από τον μέσο ευρωπαϊκό.

Χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός μειώθηκε 7 δις τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το κράτος μας διαθέτει 2.300 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ η Ευρώπη 11.500 ευρώ (!). Όσον αφορά τους καθηγητές, ένας αναλογεί προς 13 φοιτητές στην Ευρώπη, ένας προς 47 στην Ελλάδα.

Και δεν σταματάει εδώ αυτή η συρρίκνωση. Μικρά περιφερειακά πανεπιστήμια κινδυνεύουν άμεσα, με τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια να γίνονται αντιληπτά σε Θράκη και Αιγαίο. Στην Καρδίτσα που τόσο πολύ επιθυμούμε κι άλλες Σχολές, δε νοείται να μη μας αφορούν αυτά τα νούμερα και η γενικότερη στάση του κράτους.

Διαθέτουμε πράγματι καλές σχολές, καταρτισμένα με γνώση τμήματα τόσο στο Νομό όσο και σε ολόκληρη τη χώρα. Δίχως όμως συστηματική στήριξη, ακόμη κι όταν διακρίνονται τα Πανεπιστήμια μας παγκοσμίως, είμαστε ικανοί να πετάξουμε στο… καλάθι των αχρήστων επιτεύγματα για τα οποία υπάρχουν λόγοι να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι.
Δ.Γ.