Ζητείται...τρόπος για να προχωρήσει η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Ολοκληρώθηκαν από τη πλευρά του Δήμου Καρδίτσας όλες οι απαραίτητες μελέτες

Τρόπους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια τα οποία θέτει Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει την αρχική απόσταση που πρέπει να έχουν τα νεκροταφεία από κατοικημένες περιοχές, αναζητεί ο Δήμος Καρδίτσας προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα καθορίζεται η αρχική απόσταση που πρέπει να έχουν τα νεκροταφεία από κατοικημένες περιοχές. Αυτή η απόσταση είναι συνήθως 250 μέτρα. Η επέκταση του ΓΠΣ σε περιοχές με νεκροταφείο είναι δυνατή, ακόμη και με μείωση της προβλεπόμενης απόστασης των 250 μέτρων, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας και δεν υφίσταται υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, με την υποχρέωση διενέργειας σχετικών μελετών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Για να τεκμηριωθεί η μείωση της απόστασης, στα 150 μέτρα, απαιτούνται συχνά ειδικές μελέτες, όπως υδρογεωλογικές/γεωτεχνικές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και γνωμοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Υπουργείο Υγείας, Διευθύνσεις Δασών, Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα).

Ο Δήμος Καρδίτσας ακολούθησε τη διαδικασία…ευλαβικά και ολοκλήρωσε όλες τις μελέτες. Ωστόσο ακριβώς λόγω της ύπαρξης του νεκροταφείου εντός της υπό ένταξης περιοχής, ζητείται η κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου πέριξ του κοιμητηρίου. Αυτό το έργο κοστίζει 800.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος Καρδίτσας δεν μπορεί να καλύψει από το ταμείο του.

Οπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς αν μείνει ως έχει η κατάσταση, ένα μεγάλο τμήμα της υπό ένταξη περιοχής που βρίσκεται σε ακτίνα 250 μέτρων από το νεκροταφείο (πίσω από τη Κτηνιατρική Σχολή Καρδίτσας) ουσιαστικά αποκλείεται από κάθε οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό προφανώς έχει θορυβήσει τους συμπολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στο συγκεκριμένο τμήμα και επιθυμούν να τις αξιοποιήσουν. Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία των θιγόμενων επισκέφθηκε χθες τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκο και συζήτησε μαζί του το θέμα που έχει ανακύψει.

Από τη πλευρά του ο κ. Τσιάκος τόνισε ότι κατανοεί την αναστάτωση των δημοτών οι οποίοι δικαίως επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους και εξήγησε στους θιγόμενους ότι ο Δήμος έκανε όλα όσα έπρεπε για αυτό και η διαδικασία προχώρησε, ωστόσο δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο χωρίς χρηματοδότηση. Μάλιστα τους ενημέρωσε ότι ο Δήμος Καρδίτσας έχει ζητήσει την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ως αντιπλημμυρικό και αναμένει την εξέλιξη. Επιπλέον πρότεινε να προχωρήσει η διαδικασία για την περιοχή που δεν επηρεάζεται, αυτό όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη όλων.