Το σύνολο των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επίκειται η πλήρης απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.
«Όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού εγκατέλειψαν το Μπαγκράμ», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς ολοκληρώθηκε η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από την αεροπορική αυτή βάση που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.
Από το Μπαγκράμ ο αμερικανικός στρατός συντόνιζε την αεροπορική και επιμελητειακή στήριξη του πολέμου.
Η βάση θα παραδοθεί στον αφγανικό στρατό, με έναν Αφγανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι αυτό θα γίνει επισήμως σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι ο στρατηγός Όστιν Μίλερ, ο Αμερικανός διοικητής στο Αφγανιστάν, «εξακολουθεί να διατηρεί τις ικανότητές του και την εξουσία να προστατεύει τις δυνάμεις» που παραμένουν στην Καμπούλ.
Δύο άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι η πλειονότητα του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού θα έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, πιθανότατα ως τις 4 Ιουλίου, με κάποιους να παραμένουν για να προστατεύουν την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Έπειτα από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε στις 29 Απριλίου την έναρξη της απομάκρυνσης των στρατευμάτων του από τη χώρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε ως τελική ημερομηνία αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν την 11η Σεπτεμβρίου, την 20η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Εξάλλου ο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Μάιο στον Αφγανό ομόλογό του Άσραφ Γάνι ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να καθορίσουν το μέλλον τους, τι θέλουν να κάνουν», με τον Γάνι να απαντά ότι δουλειά του τώρα είναι «να διαχειριστώ τις επιπτώσεις» της αποχώρησης των ΗΠΑ.
Ήδη από τις αρχές Μαΐου οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει πολλές μεγάλες επιθέσεις σε όλη τη χώρα, την ώρα που ο αφγανικός στρατός προσπαθεί να εδραιώσει τις θέσεις τους κυρίως στις αστικές περιοχές. Η ικανότητά του να διατηρήσει τον έλεγχο του Μπαγκράμ αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και για τη διατήρηση του ελέγχου της Καμπούλ, αλλά και την άσκηση πίεσης στους Ταλιμπάν.
Να διατηρήσει μονάδα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θέλει η Τουρκία
Η Τουρκία εννοεί να συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, ακόμη κι αφού αποσυρθούν όλα τα στρατεύματα του NATO το καλοκαίρι, δήλωσε στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Η Άγκυρα ανέφερε χθες Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένη να διατηρήσει μια δύναμη εκεί και να συνεχίσει τη συγκεκριμένη διάσταση της επιχείρησης.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνάμει νέας εντολής του ΟΗΕ, ή κατόπιν συμφωνίας με την αφγανική κυβέρνηση με τη συναίνεση των Ταλιμπάν.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του τούρκου προέδρου, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί ανοικτούς «διαύλους» επικοινωνίας με τους ισλαμιστές αντάρτες.
Το αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει μετατραπεί σε δίλημμα για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες οι δυνάμεις των οποίων εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν. Ανησυχούν για το πώς θα μπορέσουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους και άλλους εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στην πόλη.
Ο κ. Ερντογάν πρόσφατα συνέδεσε τη συνέχιση της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής με τη χορήγηση «διπλωματικής, επιμελητειακής και οικονομικής στήριξης» από τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται συμφωνία.
Ο στρατός της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να αναλάβει την ασφάλεια ξένων διπλωματικών αποστολών.
Πάντως η Ουάσινγκτον λέει πως θα διατηρήσει μερικούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα αυτούς που φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.
Καθώς τα στρατεύματα του NATO αποχωρούν, σχεδόν καθημερινά γίνεται γνωστό πως οι Ταλιμπάν κατακτούν περισσότερα εδάφη σε όλη τη χώρα, παρά την ειρηνευτική διαδικασία που θεωρητικά παραμένει ακόμη σε εξέλιξη.
Πηγή : cnn.gr