Στις ΗΠΑ, η φάρμα Bowery παράγει 100 φορές περισσότερη τροφή από ένα κλασικό αγρόκτημα, χρησιμοποιεί 95% λιγότερο νερό, δεν χρειάζεται ήλιο και φυτοφάρμακα.
Είναι τα αγροκτήματα του μέλλοντος: για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες για τρόφιμα αλλά και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, οι αγρότες indoor (στο εργαστήριο, χωρίς χώμα) αναπτύσσονται ραγδαία. Το στοίχημά τους είναι να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα, χωρίς να θυσιάζουν την φρεσκάδα, με λιγότερο χώρο και νερό, χωρίς ήλιο.
Η εν λόγω φάρμα στις ΗΠΑ, στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, πρωτοπορεί παράγοντας σαλάτες, κάλε και αρωματικά φυτά σε όλες τις εποχές του χρόνου, χάρη σε λάμπες LED χαμηλής κατανάλωσης, σε ελάχιστο χώρο. Το εργαστήριο βρίσκεται κοντά στην πόλη κι έτσι τα προϊόντα φθάνουν γρήγορα στην κατανάλωση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την εκπομπή CO2.
Ο ιδρυτής της φάρμας Bowery, Irvin Fain , εξηγεί:
«Το 70% του νερού φεύγει στην αγροτική καλλιέργεια σήμερα. Μόνο στις ΗΠΑ χρησιμοποιούμε πάνω από 300 000 τόνους φυτοφάρμακα κάθε χρόνο. Παράλληλα, σκεφτείτε ότι θα είμαστε περίπου 9 με 10 δισεκατομμύρια κάτοικοι στον πλανήτη, το 2050. Και ενώ θα συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, το 70-80% των ανθρώπων θα ζουν στις πόλεις».
Ο Irvin Fain ξεκίνησε την επιχείρησή του πριν από δύο χρόνια, και αποτελούσε εξαίρεση, αλλά σήμερα «βουλιάζει» σε παραγγελίες στην περιοχή του.
Η ιδέα ξεκίνησε όταν έθεσε το ακόλουθο ερώτημα: «Πώς θα παρέχω φρέσκα προϊόντα σε αστικό περιβάλλον;». Ετσι ίδρυσε την Bowery, προσλαμβάνοντας επιστήμονες της αγροτικής παραγωγής ώστε να επωφελείται από τον κάθε σπόρο που έσπερνε. Παράλληλα, τα κομπιούτερ της εταιρείας παραλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών, αλλά και της γεύσης τους.
Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει να φτάνει στο μάξιμουμ η απόδοση των φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στο «αγρόκτημα».
Η αμερικανική φάρμα είναι ένα δείγμα του πώς θα είναι η αγροτική παραγωγή σε ένα άμεσο μέλλον, όπου τα βιολογικά και τοπικά προϊόντα θα μπορούν να είναι προσβάσιμα σε όλους, σε ανταγωνιστικές τιμές, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη.
Πάντως τα πρώτα αγροκτήματα εργαστηρίου έκαναν την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία. Το 2014 στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο αγρόκτημα τέτοιου τύπου, το Shigeharu Shimamura, το οποίο παράγει 100 φορές περισσότερα προϊόντα, με 40% λιγότερη ενέργεια, 80% λιγότερα απορρίματα και 99% λιγότερο νερό από ένα κλασικό χωράφι.