Τα τέσσερα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού που έχουν πάρει επείγουσα άδειας χρήσης προστατεύουν από την μετάλλαξη «Δέλτα» , τόνισε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Καρδιτσιώτης καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης. «Με πλήρη εμβολιασμό, 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, και τα τέσσερα εμβόλια, προστατεύουν από 85-95% για το στέλεχος «Δέλτα» όσον αφορά τη βαριά νόσηση και την απώλεια ζωής. Τα εμβόλια είναι
δραστικά και αποτελεσματικά» σημείωσε.
Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του ιού να μολύνει έχει περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού. «Έτσι, ο ιός προσπαθεί να επιβιώσει αναπτύσσοντας νέες ιδιότητες. Συνδέει το ένα στέλεχος με το άλλο, και δανείζεται γενετικό υλικό το ένα από το άλλο. Το «Δέλτα» είναι εξαιρετικά λοιμογόνο. Ένας που έχει μολυνθεί από αυτό μπορεί να μολύνει 9 και οι 9 μπορούν να μολύνουν 81 σε ελάχιστο χρόνο» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο ότι η «Δέλτα» μολύνει με μεγαλύτερη ευκολία νέους ανθρώπους.
Όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους που νοσούν από κοροναϊό, δήλωσε, ότι «ένα 5-7% των εμβολιασμένων δεν αναπτύσσουν πλήρη ανοσία. Πρόκειται για ανθρώπους με ισχυρή ανοσοκαταστολή, ή που παίρνουν πολύ ισχυρά φάρμακα». Πρότεινε δε, στις συγκεκριμένες κατηγορίες να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου.
Τι γίνεται με τον εμβολιασμό των ανήλικων «Κάτω από 12 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν παιδιά γιατί δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες και επιστημονικά δεδομένα» σχολίασε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης. «Υπάρχουν εμβόλια που πήραν έγκριση για τις ηλικίες 12-18.
Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Βγήκαν κάποιες σπάνιες παρενέργειες» πρόσθεσε. Τέλος, έκανε λόγο ότι η επιτροπή προσανατολίζεται στο να προτείνει να εμβολιαστούν οι ηλικίες 15 – 17 στην Ελλάδα και οι 12 και άνω, οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.