Μετά από ένα και πλέον μήνα, και συγκεκριμένα από τις 16 Μαρτίου, η Ελλάδα δεν ανακοίνωσε κανένα νέο θάνατο από κορονοϊό, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζει μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και χαμηλό αριθμό διασωληνωμένων ασθενών.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης μόλις 7 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα το τελευταίο 24ωρο δεν είχαμε κανέναν καταγεγραμμένο θάνατο!
Από τα συνολικά κρούσματα τα 573 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 55 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουμε 121 θανάτους. Οι 32 (26,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 56944 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τους Υπουργούς Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και επιτελικά στελέχη των 2 υπουργείων για την τοπική επιδημία στην δομή φιλοξενίας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το θέμα της προστασίας της υγείας των ευάλωτων πληθυσμών που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας, ειδικά στα νησιά.
Σχετικά μετά μέτρα σημείωσε ότι στην επιτροπή συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η στρατηγική άρσης των μέτρων κι έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της επιτροπής και του ΕΟΔΥ καθώς και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης. Από 2 διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του R0 πολύ κάτω από το 1 στην Ελληνική επιδημία. Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του Covid-19 στον πληθυσμό. “Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, οι τάσεις της επιδημίας στον χρόνο και η χρήση αυτών των δεδομένων για τον πολύ σημαντικό στόχο να προβλέπουμε την πορεία της καμπύλης επιδημίας. Έτσι θα μπορεί να υπάρχει σωστή εκτίμηση και αποτίμηση για τα μέτρα και την άρσης τους σε πολύ σημαντικές παραμέτρους όπως η επάρκεια του συστήματος υγείας καθώς να υπάρχει ορθή επιλογή των κατάλληλων χρονικών σημείων στα οποία πραγματοποιούνται οι αλλαγές στα μέτρα” ανέφερε ο καθηγητής.
Πηγή : news247