Σταθερά πιεστική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χαρακτηρίζεται η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών με την πανδημία να δηλώνει επίμονα παρούσα στην Ελλάδα προβληματίζοντας πολιτεία και επιστήμονες.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέους θανάτους, 1.424 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, και 325 διασωληνωμένους ασθενείς.
Την ίδια ώρα, εξίσου δύσκολη είναι και η κατάσταση όσον αφορά στις αντοχές του συστήματος Υγείας στην περιοχή της πρωτεύουσας, η οποία συγκεντρώνει περίπου τα μισά κρούσματα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντέξει το σύστημα υγείας στην Αττική, καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπερνά το 80% και καθημερινά οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναζητούν λύσεις, με δημιουργία νέων κλινών.
Σαρηγιάννης: Σταδιακή η μείωση
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων μίλησε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.
«Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε σε μια πορεία διακύμανσης, η οποία θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια μείωση των κρουσμάτων», εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης, ωστόσο, τόνισε ότι εξαρτάται και από το τι θα κάνουμε.
Για τα SMS με «κόφτη» είπε ότι αν μπορούσε να εφαρμοστεί θα έλεγε «ναι», αλλά δεν θα είναι το ίδιο σε κάθε περιοχή.
Επίσης, εξήγησε πως θα πρέπει να γίνουν κλιμακωτά ανοίγματα, έτσι ώστε να μπορούν να προβλέψουν και να προλάβουν την όποια έξαρση κρουσμάτων. Όπως είπε, «σε μια βδομάδα μέσα ξέρουμε τι θα συμβεί».
Για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, είπε ότι εξαρτάται από το αν μπορεί να επαναμολύνει. Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι η πιθανότητα να μεταδίδει τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι ελάχιστη.
Τέλος, είπε ότι υπάρχει μια ανησυχία για την Αττική, καθώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης είναι μικρότερος από αυτόν που περίμεναν να δουν.
Εξαδάκτυλος: Στο 8% η ανοσία του πληθυσμού
«Τα 170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί. Πάνω από το 8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανοσία στην Covid-19. Είτε δια του εμβολιασμού είτε δια της νοσήσεως» υπογράμμισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στο Mega, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξήγησε ότι είναι μικρό το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος από κορωνοϊό αν έχει εμβολιαστεί. «Και αν συμβεί αυτό θα νοσήσει πολύ ελαφρά» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του αριθμού των κρουσμάτων και πώς αυτή αυξομειώνεται. «Οι άνθρωποι που μολύνονται μπορεί να σταθεροποιούνται ή αναμένουμε να σταθεροποιηθούν. Αλλά όσοι μολύνθηκαν νοσούν, η νόσηση βαραίνει, έτσι ώστε οι περισσότεροι να χρειάζονται νοσηλεία ακόμα και σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δηλαδή, αυξάνονται πρώτα τα κρούσματα, στη συνέχεια κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία, ΜΕΘ και κάποιοι καταλήγουν» σημείωσε, αναφέροντας ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης γίνεται πρώτα με την μείωση των κρουσμάτων και στη συνέχεια ακολουθεί μείωση νοσηλευόμενων.
Τέλος, έκανε λόγο ότι τα στοιχεία «δεν είναι μαύρα» και πως «τα αποτελέσματα του απαγορευτικού φαίνονται μεταξύ της 10ης και 14η ημέρας. Έχουμε μια εβδομάδα να δούμε πού θα πάμε».
Θωμαΐδης: Υψηλό ιικό φορτίο παρά τις 10 μέρες σκληρού lockdown
Υψηλό ιικό φορτίο, αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε πριν επτά, 15 και 21 μέρες, καταγράφεται στα λύματα των Αθηνών, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.
Όπως σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη πτώση του ιικού φορτίου το οποίο παραμένει «βαρύ και πολύ υψηλό».
«Δεν φάνηκε μείωση στα λύματα. Θα περιμένουμε να μετρήσουμε το ΣΚ. Να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν τα περιοριστικά μέτρα στην ανάσχεση της διασποράς» πρόσθεσε.
«Όλα τα θετικά κλινικά δείγματα που εξετάζονται έχουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο. Τα στελέχη που επικρατούν δίνουν μεγάλο πληθυσμό ιικού φορτίου. Αυτό επιβεβαιώνεται στα λύματα» επισήμανε σχετικά.
Βασιλακόπουλος: Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ενδεχόμενο της παράτασης κατά μία εβδομάδα του ισχύοντος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου lockdown είναι αρκετά πιθανό παρά τις πιέσεις της αγοράς για άρση των περιορισμών.
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι φαίνεται να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις την ερχόμενη Τετάρτη βλέποντας τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο κυβερνητικό επιτελείο, τουλάχιστον επισήμως, δηλώνουν πως στόχος για το άνοιγμα της αγοράς παραμένει η 1 Μαρτίου.
Κι όλα αυτά με τη σκέψη προς το μέλλον και την αισιοδοξία για ένα πιο κανονικό Πάσχα.
«Θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο Πάσχα», εκτίμησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «με σχεδόν 1.500 κρούσματα έχουμε 25 θανάτους. Με τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων το Νοέμβριο είχαμε 100 θανάτους. Αναλογικά ανά 100 κρούσματα έχουμε τους μισούς θανάτους. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι με τον εμβολιασμό καλύψαμε τους ηλικιωμένους που πάνε στο νοσοκομείο και χάνουν τη ζωή τους. Έτσι, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο εμβολιασμός και αυξηθούν και οι δόσεις, θα φτάσουμε στο Πάσχα και θα έχουμε εμβολιασμένο τουλάχιστον με την πρώτη δόση το μεγαλύτερο μέρος του ευπαθούς πληθυσμού».
Την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει μια κάμψη των κρουσμάτων, καθώς ο χιονιάς μείωσε τις μετακινήσεις και τις επαφές, άρα και τη διασπορά του ιού.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «θα δούμε αύξηση των νοσηλευομένων, διότι καθυστερεί της διάγνωσης η βαριά νόσηση, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας απογοητεύσει».
Επίσης, ανέφερε ότι ήδη διασωληνωμένοι μεταφέρονται από το δημόσιο σύστημα στο ιδιωτικό.
Μιλώντας για τις μετακινήσεις εμβολιασμένων από νομό σε νομό, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει από σοβαρή νόσο. Μετά την πρώτη δόση, μάλιστα, το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό στον οργανισμό τους είναι ελάχιστο και τον διατηρούν για ελάχιστο χρόνο και σε επίπεδο που μάλλον δεν είναι μεταδοτικός.
«Αν αυτός ο άνθρωπος φορέσει και τη μάσκα του, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να μολύνει κανέναν.»
Για να τελειώσουμε με τη μάσκα θα πρέπει να αποκτήσουμε την «ανοσία αγέλης», την οποία εκτιμά ότι θα έχουμε γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Πηγή: cnn.gr