Ενώ η Καρδίτσα στην κυριολεξία προσπαθεί να ξεκολλήσει από τη λάσπη, η αναζήτηση ευθυνών για τη συμφορά που τη βρήκε, είναι ασφαλώς σημαντική για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, ωστόσο αυτό που προέχει εξίσου είναι να στηθεί ξανά η σμπαραλιασμένη τοπική οικονομία, πριν έχουμε ένα νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης από τον τόπο μας.
Η Καρδίτσα απαιτεί ένα πρόγραμμα τουλάχιστο 250 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η τοπική οικονομία και να μην ερημώσει τόσο η πόλη όσο και τα χωριά του κάμπου. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι στοχευόμενο με μόχλευση για όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, η οποία κατά βάση στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και δευτερευόντως στον τουρισμό γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα.
Έχοντας χάσει πάνω από το 50% του ΑΕΠ της την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειακός σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία» και καθηγητής Βιοχημείας Δημήτρης Κουρέτας καθώς από το 1,1 δις ευρώ συνολικό ΑΕΠ το 2009, πριν τα μνημόνια, βρέθηκε στα 700 εκατομμύρια ευρώ, το 2018 και τώρα ίσως και κάτω από τα 500 μετά το χτύπημα του «Ιανού», ο τόπος απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο, ένα «γενναίο» αναπτυξιακό πρόγραμμα τόσο από την κυβέρνηση, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων για να βρει δουλειά τα προσεχή χρόνια ο κόσμος στην ύπαιθρο που είδε να χάνεται όχι μόνο το βιός του, αλλά και τα χωράφια του, τα οποία θα απαιτηθούν τουλάχιστο τρία χρόνια για να καταστούν ξανά γόνιμα, όσο και από τη περιφέρεια.
Η Καρδίτσα πλέον έχει καταστεί ο «φτωχός συγγενής» της Θεσσαλίας. Έχει φτάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάτω από τα όρια της φτώχειας στα 5.500 ευρώ περίπου, όταν στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας είναι από 11 έως 16 χιλιάδες ευρώ Με βάση τα παραπάνω απαιτείται να εγκατασταθεί η υπηρεσία προγραμματισμού της περιφέρειας και να κατευθύνει τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ ετεροβαρώς στην περιοχή (περιοχή – στόχος για την σύγκλιση και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη των περιφερειών), με δράσεις και ενέργειες που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από την περιφέρεια, άλλως πως δεν θα πλημμύριζε ο κάμπος κάθε τρεις και λίγο, πριν να έρθει η μεγάλη συμφορά, ούτε θα είχε αυτή την σημαντική πληθυσμιακή συρρίκνωση, ένας τόπος που παράγει εξαιρετικά αγροδιατροφικά προϊόντα για τα οποία ουδείς ασχολήθηκε να τους δώσει προστιθέμενη αξία.
Θα πρέπει τόσο η κυβέρνηση λοιπόν, όσο και η περιφέρεια να πράξουν, όσα δεν έπραξαν τις προηγού- μενες δεκαετίες, καταδικάζοντας τον τόπο μας στην οικονομική, κοινωνική και πληθυσμιακή συρρίκνωση. Οι ευθύνες είναι τεράστιες τόσο στην πολιτεία και την κεντρική διοίκηση, όσο και την περιφερειακή που καταδίκασαν ένα νομό σε μαρασμό, τον άφησαν ανοχύρωτο στις πλημμύρες και κατέστησαν τον περήφανο και φιλότιμο αυτό κόσμο επαίτη των βοηθημάτων για να μπορέσει να βγάλει το χειμώνα… Ήταν γνωστό σε όλους ότι σε εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες ο πιο ευάλωτος Νομός της χώρας, είναι ο Νομός Καρδίτσας που διαρρέεται από δεκάδες παραποτάμους του Πηνειού, χείμαρρους, ρυάκια και αποστραγγιστικά ή αρδευτικά κανάλια, όμως ουδείς ετοίμασε ένα ολιστικό σχέδιο για τη διευθέτησή τους.
Για το λόγο αυτό είναι μεγάλες οι ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου, γιατί δεν άκουσαν, δεν πρόσεξαν , δεν έδωσαν σημασία, κοινώς εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς. Για το λόγο αυτό είναι ΧΡΕΟΣ της κεντρικής κυβέρνησης και της περιφέρειας, αλλά ακόμη και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να συντάξουν άμεσα ένα σχέδιο ανάκαμψης αυτού του τόπου και να το χρηματοδοτήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια πρωτοβουλία ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά της περιφέρειας προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ο χρόνος τρέχει εις βάρος του τόπου μας, που ακόμη δεν έχει επουλώσει τις τεράστιες πληγές που άφησε η θεομηνία.
Y.Γ. Διαβάζουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 5 δις ευρώ για την περιοχή της Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς με την απολιγνιτοποίηση χάνονται περίπου 10 ως 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Φρονούμε ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι παρόμοιο, ίσως και μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα, αφού έχει διαλυθεί όλος ο παραγωγικός ιστός, αγρότες που έχασαν τα χωράφια τους για τα επόμενα χρόνια λόγω διάβρωσης και υπογονιμότητας και τον εξοπλισμό τους και κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο που δύσκολα ανακτάται, όπως φυσικά έμποροι και βιοτέχνες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι στις μικρές βιομηχανίες της περιοχής θα βρεθούν άνεργοι τα επόμενα χρόνια…
«Ν.Α.»